Suroviny
- máslo 30 g
- olej 30 ml
- cibule (nasekaná najemno) 1 ks
- zázvor (najemno nastrouhaný) 1 cm
- chléb 1 krajíc
- mléko 100 ml
- jehněčí mleté maso 700 g
- mleté vepřové maso 300 g
- petrželka (najemno nasekaná) 30 g
- sůl
- bílý pepř
- mouka
- zelí 18 listů
- muškátový oříšek
- vývar 150 ml
Postup přípravy
- Rozehřejte polovinu másla a oleje dohromady, opečte cibuli, česnek a zázvor do leskla a nechte pomalu vychladnout. V mléce namočte chleba a vmíchejte jej do cibulového mixu. Tuto směs přidejte do mletého masa, přidejte petrželku a vše dobře promíchejte dohromady. Ochuťte. Ze směsi vytvarujte frikkadele a obalte je v mouce. Opečte je na zbývajícím másle a oleji do zlatohněda.
- Zelné listy spařte ponořením do vařící vody na 1–2 minuty a pak hned do ledově studené vody. Nechte okapat a zbylou vodu nechte vsáknout. Frikkadele obalte zelnými listy a vložte do zapékací mísy. Posypte muškátovým oříškem a zalijte vývarem. Mísu zakryjte fólií a pečte 20 minut při 180 °C. Potom sundejte fólii a pečte dalších 10 minut, aby se závitky hezky zabarvily.