Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zelné závitky Frikkadele
Frikkadele je tradiční německý pokrm, známý od 18. století jako „ouma onder die kombers“, později známý pod názvem „Frikadellen“, „Bulleten“ nebo „Fleischküchle“ v Německu, jako „Fleischpflanzerlk“ v Rakousku a Bavorsku. Podává se s rýží, rajčatovým salátem a samozřejmě s chutney.
do 1 hodiny
18 závitků porcí
Suroviny (18 závitků porcí)
- Máslo 30 g
- Olej 30 ml
- cibule, nasekaná najemno 1 ks
- čerstvý zázvor, najemno nastrouhaný 1 cm
- Chléb 1 krajíc
- Mléko 100 ml
- mleté jehněčí maso 700 g
- mleté vepřové maso 300 g
- čerstvá petrželka, najemno nasekaná 30 g
- Sůl
- bílý pepř
- Mouka
- Zelí 18 listů
- Muškátový oříšek
- masový vývar 150 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rozehřejte polovinu másla a oleje dohromady, opečte cibuli, česnek a zázvor do leskla a nechte pomalu vychladnout. V mléce namočte chleba a vmíchejte jej do cibulového mixu. Tuto směs přidejte do mletého masa, přidejte petrželku a vše dobře promíchejte dohromady. Ochuťte. Ze směsi vytvarujte frikkadele a obalte je v mouce. Opečte je na zbývajícím másle a oleji do zlatohněda.
- Zelné listy spařte ponořením do vařící vody na 1–2 minuty a pak hned do ledově studené vody. Nechte okapat a zbylou vodu nechte vsáknout. Frikkadele obalte zelnými listy a vložte do zapékací mísy. Posypte muškátovým oříškem a zalijte vývarem. Mísu zakryjte fólií a pečte 20 minut při 180 °C. Potom sundejte fólii a pečte dalších 10 minut, aby se závitky hezky zabarvily.
Zelné závitky Frikkadele. Foto: isifa.com