Suroviny
- řecký jogurt 200 g
- česnek 1 stroužek
- extra virgin olivový olej 1 lžička
- vejce (z volného chovu či bio) 2 ks
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- máslo 15 g
- mletá sladká paprika špetka
- kopr (snítky čerstvého )
- čerstvě namletý pepř
- sůl špetka
Postup přípravy
- Do jogurtu přidejte prolisovaný česnek, sůl, trochu pepře a olej, promíchejte.
- Ochucený jogurt nyní rozdělte do dvou mističek.
- V menším hrnci přiveďte k varu vodu tak, abyste v něm mohli připravit pošírované vejce.
- V menším hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Volte střední teplotní stupeň (z 9 stupňů na indukci cca stupeň 6).
- Vejce vyklepněte do malinké mističky, ve vodě pomocí metličky vytvořte lehký vír a opatrně do něj vejce nalijte.
- Nyní nechte vejce 3 minuty pošírovat a poté jej ihned vyndejte na talíř děravou naběračkou.
- Připravte nejprve jedno vejce a poté až druhé, nedělejte v jednom hrnci obě vejce najednou!
- Mezitím co pošírujete vejce, můžete v pánvi rozpustit máslo (to rozpouštějte opět na nižší stupeň, pozvolně, ať se nepřepálí) a poté do něj zamíchat špetku mleté papriky.
- Pošírovaná vajíčka nyní můžete dát do mističek na jogurt, pokapejte vše paprikovým máslem a ozdobte čerstvým koprem.
- Podávejte s čerstvým chlebem či topinkou.