Běžně se mléčné výrobky, jako je sýr a mléko, uchovávají v chladu. Díky tomu se nezkazí tak rychle. Někteří však nechávají máslo, další mléčný výrobek, venku z lednice i několik dnů. Ostatně, s měkkým máslem se v kuchyni rozhodně pracuje lépe. Je však takové zacházení s mléčným produktem bezpečné?
Můžete nechat máslo mimo lednici několik hodin bez rizika? Důležité jsou tyto 3 zásady
Ať už jste nechali máslo venku nechtěně, či jej preferujete změklé, je dobré zjistit, zda není tato potravina po několika hodinách ke konzumaci nebezpečná.
Změklé máslo v pokojové teplotě
Máslo má nízký obsah sacharidů a bílkovin. To v praxi znamená, že na rozdíl od měkkých mléčných produktů, jako je smetanový sýr, ricotta nebo tvaroh, může máslo zůstat mimo lednici hodiny, dokonce i dny, aniž by mu hrozilo zkažení. Bakterie a plísně se u másla nemnoží tak rychle jako u jiných mléčných výrobků. Má to však jedno velké ALE.
To, že je obecně bezpečné nechat máslo na pultu, však neznamená, že neexistuje několik zásad bezpečnosti skladování, které je třeba dodržovat.
1. Sůl je skvělý pomocník
V pokojové teplotě vydrží déle slané máslo než klasické neochucené. V Česku sice většina domácností upřednostňuje máslo čisté bez soli, ale například v Portugalsku je konzumace slaného velmi rozšířená. Sůl totiž funguje jako přírodní konzervant potravin a zabraňuje tak rychlému množení bakterií.
2. Skladujte ve správné nádobě
Nenechávejte máslo v obalech z voskového papíru, pokud plánujete nechat celou kostku déle mimo lednici. Místo toho použijte speciální nádobu na máslo, která zadrží vzduch a světlo. Nejlepší variantou je takzvaný máselný hrnek s pokličkou, který je ideální nádobou pro uchovávání másla v pokojové teplotě.
3. Pokojová teplota hraje největší roli
Teplota v pokoji ovlivňuje dobu, po kterou máslo vydrží mimo lednici. Horké prostředí může způsobit rychlejší zkažení nebo změnu textury. Pokud je ve vaší kuchyni pravidelně více jak 21 °C, je bezpečnější máslo uchovávat v lednici.
Jak dlouho vydrží máslo mimo lednici
Pokud vyndáte máslo na linku a necháte jej bez povšimnutí v původním obalu, nevydrží v pokojové teplotě déle než dva dny. Pak začne žluknout. V chladnější místnosti ve speciální nádobě, která zadržuje vzduch a světlo, vydrží máslo mimo lednici klidně i dva týdny.
Zdroj: marthastewart.com; foto: iStock.com