Krém:
- přepuštěné máslo 2 lžičky
- šalotka (střední) 1 ks
- pórek 250 g
- vývar 750 ml
- mražený hrášek 300 g
- smetana 80–100 ml
- sůl
- pepř
Krokety:
- brambory 380 g
- máslo 1/2 lžíce
- parmazán 1 lžíce
- žloutek 2 ks
- hrubá mouka 1 lžíce
- bylinky 1 hrst
- vejce 2 ks
- strouhanka 100 g
- sůl
- řepkový olej (na smažení)
Na ozdobu:
Postup přípravy:
- V hrnci na přepuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5–8 minut.
- Potom do hrnce nalijte vývar, polévku nechte přijít k varu a poté do hrnce vhoďte mražený hrášek. Stačí povařit (na středním plameni) zhruba 15 minut.
- Polévku stáhněte z plotny a nechte trochu zchladnout. Mezitím si připravte krokety.
- Brambory uvařte doměkka. Poté je slijte a rozmačkejte s máslem na kaši.
- Jakmile polévka trošku vychladne, přidejte parmazán, žloutky, hrubou mouku a bylinky. V misce si rozšlehejte dvě vejce se solí a troškou vody.
- Z bramborového těsta tvarujte kuličky, které obalujte ve vajíčku a poté ve strouhance. Toto zopakujte u každé krokety dvakrát.
- Do rendlíku nalijte řepkový olej a smažte v něm krokety zprudka a hezky dozlatova. Zchladlou polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru a podle chuti osolte a opepřete.
- Hrnec dejte znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejte. Poté přilijte smetanu a zamíchejte.
- Polévku podávejte s kroketami, zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.