Head
- hovězí zadní kýta 1 kg
- červená řepa 1 kg
- celer 1 kus
- sůl 1 špetka
- cibule 1 kus
- brambory 5 kus
- smetana 1 kelímek
- muškátový oříšek 1 špetka
- muškátový květ 1 špetka
Směs koření
- zázvor 1 špetka
- česnek 1 špetka
- cibule 1 špetka
- hořčice 1 špetka
- sladká paprika 1 špetka
- olivový olej 1 špetka
Postup přípravy
1
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit
Uvařené prošťoucháme, přidáme máslo a hladkou mouku a necháme propařit na hodně mírném ohni asi dvacet minut
2
Mezitím si připravíme maso
Prsa opepříme, osolíme a dáme zprudka osmažit na rozpálenou pánev (nejprve kůží dolů)
3
Škubánky vymodelujeme do požadovaných tvarů a dáme je na pánvičku osmažit z obou stran
Maso nakrájíme na tenounké plátky a přeložíme do pekáče
Hotové škubánky s masem necháme dodělat a prohřát ve vyhřáté troubě
4
Z povidel a omáčky demi-glace na pánvičce vymícháme švestkovou omáčku
Dochutíme solí, citronovou šťávou apod
Hlavní chodHovězí maso s červenou řepou ovoněné muškátovým oříškem postup:1
Dáme vařit brambory a červenou řepu
Mezitím si nadrobno pokrájíme řapíkatý celer, zelenou petržel a cibuli
Cibuli a následně celer zpěníme na olivovém oleji, přidáme mleté hovězí maso a uvařenou a nastrouhanou řepu
Okořeníme směsí, muškátovým oříškem, květem, solí a pepřem a přilijeme vývar z červené řepy
Nakonec přidáme čerstvou nakrájenou petržel
2
Brambory rozšťoucháme, přidáme smetanu a sůl, vznikne spíš pyré
Přidáme petržel a můžeme podávat