Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 5 ks
- plátek krkovice (kotlet nebo plátek krkovice - volitelné ) 5 ks
- olivový olej čerstvé bylinky
- rozmarýn čerstvé bylinky
- grilovací koření čerstvé bylinky
- sůl čerstvé bylinky
- černý pepř čerstvé bylinky
- česnek čerstvé bylinky
- brambory 500 g
Postup přípravy
1. Plátky obojího masa si naložíme na 24 hodin nebo přes noc dopředu. V míse je osolíme, opepříme, přidáme bylinky, koření, utřený česnek a olivový olej. Necháme v chladničce. Na druhý den maso vyndáme z marinády a necháme chvíli „vzpamatovat“ v pokojové teplotě.
2. Připravíme si brambory. Rozehřejeme si troubu na plný výkon. Omyté brambory nakrájíme na půlměsíčky a rozprostřeme na plech na pečicí papír. Okmínujeme, přidáme čerstvý rozmarýn, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Poté vložíme do vyhřáté trouby alespoň na 30 minut. Prvních 10 minut pečeme na plný výkon, pak snížíme na 180 stupňů. Během pečení alespoň jednou otočíme. Brambory jsou hotové, když je můžeme krásně propíchnout vidličkou.
3. Rozžhavíme kontaktní gril a vkládáme naložené maso. Kuřecí se dělá kratší dobu než vepřové. Přendáme na talíř, přidáme brambory, ozdobíme větvičkou rozmarýnu a podáváme. K jídlu jsou dobré tzatziki s koprem, grilovaná zelenina, salát a česnekový či rajčatový dip.
Hlavní chod:
Grilovaný steak s pečenými brambory na rozmarýnu
Ingredience:
5 kuřecích stehenních řízků5 vepřových kotlet nebo plátků krkoviceolivový olejčerstvé bylinkyrozmarýnoblíbené grilovací kořenísůlčerstvě namletý černý pepřčesnek dle chuti500 g bramborkmín