Suroviny
Postup přípravy
- Kachní prsa si očistíme, z obou stran maso osolíme a opepříme a kůži lehce nařízneme na mřížky. Rozpálíme pánev a prsa položíme kůží dolů. Bez tuku na mírném plameni je pečeme bez obav 13–15 minut, poté prsa otočíme a necháme na pánvi ještě 2–3 minuty.
- Když se prsa restují, připravíme si švestkovou omáčku. Do hrnce dáme vodu, přidáme povidla (nejlépe domácí) a necháme je rozvařit ve vodě. Přidáme hřebíček a špetku skořice. Podle chuti přidáme smetanu a popřípadě máslo. Prsa vyndáme z pánve a necháme odpočinout na prkýnku. Poté je nakrájíme na tenké plátky.
- Oloupeme si brambory, nakrájíme je a necháme uvařit doměkka. Na másle orestujeme cibulku, kterou prošťoucháme s brambory a možno i s troškou smetany. Brambory dochutíme a podáváme s plátky prsou a s omáčkou.
Autor receptu: Lucie Valentová