Těsto
- máslo (studené, nasekané) 125 g
- hladká mouka (prosátá) 225 g
- moučkový cukr (+ na posypání) 55 g
- mletá skořice 2 lžičky
- žloutek 2 ks
- ancho chilli
- zmrzlina (skořicová zmrzlina nebo šlehačka k podávání)
Náplň
- ancho chilli 2 ks (25 g)
- tmavý rum 2 lžíce
- cukrový sirup 50 g
- cukr krupice 165 g
- máslo (studené, nasekané) 75 g
- datle (nahrubo posekané měkké datle) 140 g
- mandle (orestované, najemno pokrájené) 2 lžíce
Ganáš
- tmavá čokoláda (70% čokoláda) 230 g
- skořice špetka
- šlehačka 200 ml
- máslo (studené, nakrájené) 80 g
Ancho je sušená verze papriček Poblano nebo také "lidových" chilli. Mají nasládlou, rozinkovou chuť a jsou středně pálivé. Vnější slupka má bohatou, nasládlou chuť, kterou si spojujeme s chilli con carne, dužina papriček je pálivá. Pokud si kupujete papričky celé, můžete vychutnat obě odlišné chuti. Můžete si je sami rozmixovat (bez semínek, ale to záleží na tom, jak ostré jídlo máte rádi). Sušené papričky můžete "přivést znovu k životu" pokud je přelijete vroucí vodou a počkáte 20 minut.
Ancho má sytou, hnědo-červenou barvu a je základem mnoha mexických jídel, chilli, omáček a směsí ke kořenění masa.
Koupíte v e-shopu s kořením JustSpice.cz
Postup přípravy
- Na těsto smíchejte v mixéru máslo, mouku, cukr, skořici a špetku soli. Přidejte žloutky a 2 lžíce vody. Zapracujte. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a rychle zpracujte rukama. Dejte do mísy, přikryjte a nechte v lednici 30 minut odpočívat.
- Lehce vymažte koláčovou formu o průměru 24 cm s vyndavacím dnem a dejte ji na pečicí plech. Ve fólii vyválejte těsto na 4mm tloušťku, dejte do formy, podle formy ořízněte okraj. Propíchejte vidličkou a dejte do lednice ještě na 20 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Přikryjte těsto pečicím papírem a vsypte do něj suché fazole. Pečte 20 minut. Odstraňte papír a fazole, pečte ještě 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
- Na náplň opečte nasucho chilli 30 vteřin na pánvi, dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte 20 minut stát. Osušte v ubrousku, odstraňte stopky a semínka. Rozmixujte je s rumem na pastu. Odložte.
- Dejte cukrový sirup a lžíci vody do malé pánve. Až začne vařit, po trochách vmíchejte cukr, počkejte vždycky, až se rozpustí, než přidáte další. Potom vařte pomalu 12 minut, než směs začne zlátnout. Vypněte, postupně přidávejte máslo. Potom chilli pyré, datle, mandle a lžičku soli. Vlijte do korpusu. Nechte v lednici zchladnout.
- Na ganáš dejte všechny přísady kromě másla do misky a ve vodní lázni míchejte, než se čokoláda rozpustí. Odstavte, po částech vmíchejte máslo. Nalijte na koláč a nechte 2 hodiny ztuhnout.
- Před podáváním posypte koláč cukrem, chilli a podávejte se zmrzlinou nebo šlehačkou, podle toho, co máte raději.