Jak připravit doma perfektní sushi rýži bez rýžovaru

Přemýšlíte, že se doma blýsknete vlastnoručně vyrobeným sushi nebo poke bowl? Základ úspěchu stojí na čerstvých surovinách a dokonale uvařené a ochucené rýži. Tu připravíte snadno i bez rýžovaru. Poradíme, jak na to.

Sushi je v kurzu už nějaký pátek. Chodíme na něj do restaurací, objednáváme si ho online a narazíme na něj i v chladicích boxech supermarketů. Příprava podomácku je ale snadnější, než by se mohlo zdát. Alfou a omegou je perfektně připravená sushi rýže. Jak na ni, když nemáte rýžovar?

Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. Vlastně postupujete podobně, jako když vaříte obyčejnou rýži. Jen přidáte dochucení a pár japonských fíglů, aby zrnka byla krásně lesklá a uvařená tak akorát. Dodržte základní postup a vaše sushi rýže bude dokonalá.

Není rýže jako rýže

Stejně jako na pravé italské rizoto nesáhnete po „obyčejné“ rýži, tak i při přípravě sushi musíte použít druh rýže k tomu určený, tedy japonica, krátkozrnnou kulatou rýži. Absorbuje jiné množství vody než běžná dlouhozrnná rýže a je také mnohem lepkavější. V obchodech ji běžně koupíte pod názvem sushi rýže (sushi rice).

Připravte sushi podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Správný poměr

Na uvaření dvou hrnků rýže budete potřebovat dva a půl hrnku vody. Na dochucení tohoto množství uvařené rýže pak 5 lžic rýžového octa, 1 lžíci cukru a jednu lžičku soli. Dané množství stačí pro čtyři milovníky sushi.

Praní rýže

Důležitým krokem přípravy sushi rýže je praní rýžových zrnek. Rýži nasypejte do mísy, zalijte ji studenou vodou a důkladně promněte prsty. Vodu vylejte a dejte novou. Rýži propírejte pět až sedmkrát, tak dlouho, až je voda čistá.

Vaření rýže

Propranou rýži zalijte v hrnci studenou vodou v daném poměru a nechte ji pět minut stát. Poté přiklopte pokličkou a co nejrychleji přiveďte k varu. Výkon sporáku stáhněte na minimum a vařte 15 minut. Po celou dobu musí být poklička na hrnci, žádné nakukování! Po uvaření dejte pod pokličku utěrku a rýži nechte mimo sporák dalších 20 minut dojít.

Příprava nálevu

Zatímco se vaří rýže, připravte si nezbytné dochucení. Ne nadarmo znamená slovo sushi v japonštině kyselá rýže… V menším kastrůlku smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Velmi pozvolna vše zahřívejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Horký nálev nechte vychladnout.

Ochucení a chlazení

Uvařenou a odstátou rýži vyklopte do větší mísy a vařečkou opatrně vmíchejte studený nálev. Dejte pozor, ať nepoškodíte jednotlivá zrnka. Současně rýži ovívejte, aby rychleji vychladla a dále neměkla. K tomu účelu se používá speciální malý vějíř. Vy si můžete doma vypomoci třeba plastovým víčkem od dózy na potraviny.

Hotovo

Poté, co jste rýži dochutili a lehce vychladili, je připravena k výrobě sushi. Ideální teplota rýže je 36 až 37 stupňů, tak ji nenechte příliš dlouho stát a pusťte se hned do rolování maki sushi nebo formujte v dlani porce nigiri sushi. Ochucená sushi rýže se používá také jaké základ oblíbených poke bowls.

Zdroj: www.justonecookbook.com, redakce Prima FRESH

Kateřina Šváchová

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty