Suroviny
- vepřová panenka 1 dávka
- slanina 1 dávka
- pepř 1 dávka
- hladká mouka 1 dávka
Postup přípravy
1.Na chlupaté knedlíky si nejprve uvaříme asi 4 středně velké brambory ve slupce (asi 300 g), ty oloupeme a nastrouháme.2. Nastrouháme si asi kilo syrových brambor. Do hmoty přidáme sůl, trošku kmínu, vejce, hrubou mouku a sůl. Přidáme uvařené brambory a těsto dobře promícháme.3. Malou lžičkou postupně tvoříme malé knedlíčky a vhazujeme je do osolené vroucí vody, kde vaříme asi deset minut. Poté postupně knedlíky vyndáváme a můžeme je promnout olejem, aby se k sobě nelepily. Při servírování ozdobíme smaženou cibulkou, kterou jsme si připravili společně při přípravě chundelky.4. Cibulová omáčka na podlití masa chce hodně cibule, kterou nakrájíme a do zlatova osmažíme na sádle nebo oleji Část oddělíme a necháme si na ozdobu knedlíků a část na usmažení s vajíčky do polévky, další ještě osmažíme „dotmava“, kam přidáme koření (bobkový list, kmín nové koření) a hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Provaříme asi 20 minut, směs prolisujeme přes cedník a použijeme k podlití masa, které se již dopéká.5. Plátky z vepřové panenky okořeníme pikantní směsí koření, nebo jen solí, pepřem a kmínem, a opečeme je na sádle s proužky anglické slaniny jako minutku. Maso před podáváním podlijeme cibulovou omáčkou, aby bylo pikantnější. Chlupaté knedlíky servírujeme se studeným nebo ohřátým vysockým zelím nebo si můžeme klasicky uvařit červené zelí. Teplota: 100, 160°CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 4Obtížnost: pro zkušenéNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: 30-60 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ dušení Hlavní chod:Chlupaté (frncochaté) knedlíky, vysocké zelí a panna z vepře
postup:1.Na chlupaté knedlíky si nejprve uvaříme asi 4 středně velké brambory ve slupce (asi 300 g), ty oloupeme a nastrouháme.2. Nastrouháme si asi kilo syrových brambor. Do hmoty přidáme sůl, trošku kmínu, vejce, hrubou mouku a sůl. Přidáme uvařené brambory a těsto dobře promícháme.3. Malou lžičkou postupně tvoříme malé knedlíčky a vhazujeme je do osolené vroucí vody, kde vaříme asi deset minut. Poté postupně knedlíky vyndáváme a můžeme je promnout olejem, aby se k sobě nelepily. Při servírování ozdobíme smaženou cibulkou, kterou jsme si připravili společně při přípravě chundelky.4. Cibulová omáčka na podlití masa chce hodně cibule, kterou nakrájíme a do zlatova osmažíme na sádle nebo oleji Část oddělíme a necháme si na ozdobu knedlíků a část na usmažení s vajíčky do polévky, další ještě osmažíme „dotmava“, kam přidáme koření (bobkový list, kmín nové koření) a hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Provaříme asi 20 minut, směs prolisujeme přes cedník a použijeme k podlití masa, které se již dopéká.5. Plátky z vepřové panenky okořeníme pikantní směsí koření, nebo jen solí, pepřem a kmínem, a opečeme je na sádle s proužky anglické slaniny jako minutku. Maso před podáváním podlijeme cibulovou omáčkou, aby bylo pikantnější. Chlupaté knedlíky servírujeme se studeným nebo ohřátým vysockým zelím nebo si můžeme klasicky uvařit červené zelí.
Hlavní chod:
Chlupaté (frncochaté) knedlíky, vysocké zelí a panna vepře speciálně kysané a vyhlášené červené zelí
Prý nejlepší zelí je z Vysokého nad Jizerou. Chutnají k němu chlupaté knedlíky, kterým v Jizerských horách říkají také frncochaté,
Ingredience:
vepřová panenka pro 4 osoby
sůl
kmín
pepř
nebo koření na vepřové maso
sádlo
slanina
Na chlupaté knedlíky:
14 středně velkých brambor
sůl
kmín
1 vejce
350 g hrubé mouky
2 lžičky soli
Na cibulovou omáčku:
12 cibulí
bobkový list
kmín
nové koření
hladká mouka