Suroviny
- hladká mouka 400 g
- žitná chlebová mouka 160 g
- sušené droždí 3 lžičky
- sůl 2 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- voda 400 ml
- dýňová semínka 1 lžíce
- slunečnicová semínka 1 lžíce
Postup přípravy
- V míse smíchejte obě mouky, droždí a sůl. Přidejte olivový olej a za postupného přilévání vody vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte semínka. Půjde vám to lépe, když nahrubo promíchané těsto vyklopíte na pomoučený vál a semínka zapracujete ručně do těsta.
- Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat (nakyne jen mírně, je pevné a výsledkem budou křehké placky, nikoliv nadýchané chleby).
- Z vykynutého těsta oddělujte bochánky velikosti menší pěsti. Každý z nich vyválejte na co nejtenčí placku, cca 2–5 mm – čím tenčí, tím lepší. Placky rozložte na plechy vyložené pečicím papírem.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 220–250 °C (horkovzduch) přibližně na 15–20 minut. Placky jsou výborné ještě teplé. Až vystydnou, budou krásně křupavé. Pokud je všechny hned nesníte, zabalte je jen do utěrky, aby si zachovaly křupavost.
PRIMA TIP: Přísady na ochucení kombinujte libovolně podle své chuti. Je jen na vás, jestli si vyberete jednu hlavní příchuť nebo spolu zkombinujete dvě až tři. Výborná jsou sušená rajčata, posekané lístky tymiánu nebo rozmarýnu, nasekané kešu nebo lískové ořechy, sezamová, lněná a další semínka, opečená cibule nebo slanina atd.
Vyzkoušejte také jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta