Řepné ragú s dýní a rozmarýnem

Moje hodnocení
11x

Barevné ohlášky podzimu. Výborné, nasládlé ragú připravíte z nemnoha surovin české provenience. Nejčerstvější (a za nejnižší cenu) jsou začátkem podzimu, ale při dobrém uskladnění si toto zdravé a veselé ragú můžete dopřát i kdykoliv během zimy.

5 porcí
60 minut

Suroviny

  • dýně hokkaido i se slupkou 300 g
  • olivový olej 4 lžíce
  • mrkev 1 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • velká červená cibule 1 ks
  • nasekaný čerstvý rozmarýn 1,5 lžíce
  • voda 1,1 litru
  • středně velká červená řepa 1 ks (300 g před oloupáním)
  • polévkové koření 1 lžička
  • kukuřičný škrob 1,5 lžíce
  • mořská sůl 1 lžička
  • nasekaná hladkolistá petržel k podávání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na stejně velké kostky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte, promíchejte a upečte v předehřáté troubě dopoloměkka. Přesný čas záleží na velikosti kostek.
  2. Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kostičky a orestujte v rozehřátém oleji v hrnci. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, přisypte k mrkvi, přidejte rozmarýn a opékejte zhruba 2 minuty.
  3. Zeleninový základ zalijte 1 l vody. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostky, vsypte do vody, vmíchejte polévkové koření, přiklopte a zahřívejte k varu. Vařte doměkka, zhruba 30 minut. Ve 100 ml vody rozmíchejte škrob, vlijte do polévky, povařte 2 minuty, přisypte opečenou dýni a promíchejte. Osolte a ozdobte nasekanou petrželovou natí.

PRIMA TIP: Pro zjemnění můžete přidat trochu sójové smetany, pro ozvláštnění uvařené luštěniny nebo uzený tempeh. K dýňovo-řepnému ragú se hodí brambory, rýže nebo pečivo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty