Suroviny
- dýně Hokkaidó (i se slupkou) 300 g
- olivový olej 4 lžíce
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- červená cibule (velká ) 1 ks
- rozmarýn (nasekaný čerstvý ) 1,5 lžíce
- voda 1,1 litru
- červená řepa (středně velká ) 1 ks (300 g před oloupáním)
- polévkové koření 1 lžička
- kukuřičný škrob 1,5 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná,k podávání)
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na stejně velké kostky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte, promíchejte a upečte v předehřáté troubě dopoloměkka. Přesný čas záleží na velikosti kostek.
- Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kostičky a orestujte v rozehřátém oleji v hrnci. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, přisypte k mrkvi, přidejte rozmarýn a opékejte zhruba 2 minuty.
- Zeleninový základ zalijte 1 l vody. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostky, vsypte do vody, vmíchejte polévkové koření, přiklopte a zahřívejte k varu. Vařte doměkka, zhruba 30 minut. Ve 100 ml vody rozmíchejte škrob, vlijte do polévky, povařte 2 minuty, přisypte opečenou dýni a promíchejte. Osolte a ozdobte nasekanou petrželovou natí.
PRIMA TIP: Pro zjemnění můžete přidat trochu sójové smetany, pro ozvláštnění uvařené luštěniny nebo uzený tempeh. K dýňovo-řepnému ragú se hodí brambory, rýže nebo pečivo.