Najděte si recept
Na co máte chuť?

Řepné ragú s dýní a rozmarýnem
Suroviny (5 porcí)
- dýně hokkaido i se slupkou 300 g
- olivový olej 4 lžíce
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- velká červená cibule 1 ks
- nasekaný čerstvý rozmarýn 1,5 lžíce
- voda 1,1 litru
- středně velká červená řepa 1 ks (300 g před oloupáním)
- polévkové koření 1 lžička
- kukuřičný škrob 1,5 lžíce
- mořská sůl 1 lžička
- nasekaná hladkolistá petržel k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na stejně velké kostky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte, promíchejte a upečte v předehřáté troubě dopoloměkka. Přesný čas záleží na velikosti kostek.
- Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kostičky a orestujte v rozehřátém oleji v hrnci. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, přisypte k mrkvi, přidejte rozmarýn a opékejte zhruba 2 minuty.
- Zeleninový základ zalijte 1 l vody. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostky, vsypte do vody, vmíchejte polévkové koření, přiklopte a zahřívejte k varu. Vařte doměkka, zhruba 30 minut. Ve 100 ml vody rozmíchejte škrob, vlijte do polévky, povařte 2 minuty, přisypte opečenou dýni a promíchejte. Osolte a ozdobte nasekanou petrželovou natí.
PRIMA TIP: Pro zjemnění můžete přidat trochu sójové smetany, pro ozvláštnění uvařené luštěniny nebo uzený tempeh. K dýňovo-řepnému ragú se hodí brambory, rýže nebo pečivo.
Zeleninová kuchařka
Z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.