Martinské rohlíčky s ořechovou náplní

Doba přípravy:
Martinské rohlíčky s ořechovou náplní Foto:
Martinské rohlíčky s ořechovou náplní
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Svátek svatého Martina tu bude co nevidět a na stole samozřejmě nemůže chybět pěkně vypečená husička a také martinské rohlíčky. Máme pro vás recept, kdy si můžete vybrat ze tří druhů těsta (záleží, jak "dietní" vaše rohlíčky chcete mít).

Suroviny
První těsto:
máslo 360 g
smetana ke šlehání 250 g
špetka soli
Druhé těsto:
smetana ke šlehání 250 ml
máslo 250 g
špetka soli
Třetí těsto:
máslo 250 g
špetka soli
Ořechová náplň:
vlašské ořechy, nastrouhané 200 g
špetka skořice
rum 1 lžíce
bílek 1 ks
na potření rozpuštěné máslo s rumem, na posyp moučkový cukr
Postup
1

Do mouky nastrouhejte chladný tuk, přidejte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujte hladké těsto.

2

Malinko se začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout. Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.

3

Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15 cm v průměru a asi 4 mm silný.

4

Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout.

5

Vkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C cca 20–25 minut do růžova. Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

Martinské rohlíčky s ořechovou náplní 2 Foto: Martinské rohlíčky s ořechovou náplní; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno Foto:

V kuchyni vždy otevřeno

Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu.

V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezonní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.

Jak Andrea sama říká: „Na vaření mne baví to, že je to velice kreativní činnost. Někdo rád maluje, jiný háčkuje, prostě každý si najde to svoje naplnění v něčem jiném. A tahle moje záliba je myslím ku prospěchu i celé širší rodiny a doufám, že i ku prospěchu čtenářů mého blogu.“

Videa

reklama

reklama