Suroviny
- listové těsto 1 balení
- brambory 4 ks
- vejce 1 ks
- česnek 1 palice
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- šalotka 4 ks
- filet z lososa 200 g
- vývar (rybí nebo kuřecí) 4 lžíce
- smetana (hustá) 4 lžíce
- kopr (čerstvý)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Jejich autorství se připisuje slavnému francouzskému šéfkuchaři Antoinu Carêmovi, ale asi to tak úplně nebude, protože první zmínka o podobném pečivu pochází z kuchařské knihy Les Dons de Comus, a tu napsal roku 1739 François Marin. Ať je tak nebo tak, na chuti jim to určitě neubírá.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Palici česneku rozeberte na stroužky, ale neloupejte je. Dejte je do malého pekáčku, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte asi 30 minut doměkka.
- Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, pokud jsou mladé, nemusíte je loupat. Nepřevařte je!
- Nejprve si připravte košíčky. Rozválejte těsto zhruba na 4 milimetry a větším kroužkem (nejlépe 10 cm) vykrájejte 4 kolečka. Potom, za použití stejného tvořítka a jednoho menšího vykrájejte 4 „prstýnky“ o tloušťce asi 1,5 cm (jako když děláte linecká kolečka).
- Kolečka propíchejte vidličkou. Na každé kolečko (dno košíčku) přilepte vejcem prstýnek. Shora potřete prstýnek vejcem. Buďte opatrní a potřete ho opravdu jen shora, ne ze stran, jinak vám košíček nenaběhne. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a dejte košíčky upéct dozlatova.
- Šalotky rozkrájejte na klínky. Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a lžíci másla. Postupně krátce opečte brambory, šalotku a lososa (nejdřív kůží dolů). Všechno přeložte na nahřátý talíř.
- Do výpeku přilijte vývar a krátce povařte. Potom přidejte smetanu a ještě krátce svařte. Dochuťte koprem, případně solí a pepřem.
- Košíčky naplňte masem a zeleninou, přelijte omáčkou a ozdobte stroužky česneku, které předtím vymáčknete ze slupky.