Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vol-au-vent s lososem

4 porce
do 1 hodiny
Vol-au-vent s lososem
Vol-au-vent s lososem Autor: Naše francouzská kuchyně
Vol-au-vents jsou malé košíčky (česky je najdete pod názvem paštičky) z listového těsta, které se plní rozličnými druhy náplní a podávají obvykle jako předkrm.
Reklama

Jejich autorství se připisuje slavnému francouzskému šéfkuchaři Antoinu Carêmovi, ale asi to tak úplně nebude, protože první zmínka o podobném pečivu pochází z kuchařské knihy Les Dons de Comus, a tu napsal roku 1739 François Marin. Ať je tak nebo tak, na chuti jim to určitě neubírá.

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Palici česneku rozeberte na stroužky, ale neloupejte je. Dejte je do malého pekáčku, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte asi 30 minut doměkka.
  2. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, pokud jsou mladé, nemusíte je loupat. Nepřevařte je!
  3. Nejprve si připravte košíčky. Rozválejte těsto zhruba na 4 milimetry a větším kroužkem (nejlépe 10 cm) vykrájejte 4 kolečka. Potom, za použití stejného tvořítka a jednoho menšího vykrájejte 4 „prstýnky“ o tloušťce asi 1,5 cm (jako když děláte linecká kolečka).
  4. Kolečka propíchejte vidličkou. Na každé kolečko (dno košíčku) přilepte vejcem prstýnek. Shora potřete prstýnek vejcem. Buďte opatrní a potřete ho opravdu jen shora, ne ze stran, jinak vám košíček nenaběhne. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a dejte košíčky upéct dozlatova.
  5. Šalotky rozkrájejte na klínky. Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a lžíci másla. Postupně krátce opečte brambory, šalotku a lososa (nejdřív kůží dolů). Všechno přeložte na nahřátý talíř.
  6. Do výpeku přilijte vývar a krátce povařte. Potom přidejte smetanu a ještě krátce svařte. Dochuťte koprem, případně solí a pepřem.
  7. Košíčky naplňte masem a zeleninou, přelijte omáčkou a ozdobte stroužky česneku, které předtím vymáčknete ze slupky.
Reklama

Vol-au-vent s lososem  Foto: Naše francouzská kuchyně

Vol-au-vent s lososem. Foto: Naše francouzská kuchyně

Okénko do kulinární historie:

Marie Antoine Carême (1784–1833) byl významný představitel grande cuisine, francouzského umění vysokého vaření. A byl to možná vůbec první kuchař celebrit. Pracoval na volné noze hlavně pro diplomata a gurmeta Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, ale i pro ostatní příslušníky tehdejší pařížské smetánky včetně Napoleona. U Talleyranda prošel také zvláštním testem, musel sestavit menu na 365 dní bez toho, aby se jakékoli z jídel opakovalo a musel využívat zásadně sezonní suroviny. Po pádu Napoleona se vydal do světa, v Londýně vařil pro Prince Regenta (později krále Jiřího IV.), v Petrohradě pro cara Alexandra I. Po návratu do Paříže se stal šéfkuchařem bankéře Jamese Mayera Rothschilda.

Ochutnejte Francii

Právě vychází francouzská kuchařka Martina a Jiřího Beránkových. Je první z řady kuchařek francouzských regionů LE MOUTON (Beránek). Jmenuje se NAŠE FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ, díl I., Paříž & Île de France.

Naše francouzská kuchyněChvíli jsme váhali, kterou část Francie vybrat pro první z našich francouzských kuchařek. Nakonec to ale bylo snadné. Pokud pojedete poprvé do Francie, pravděpodobně začnete v Paříži. V Paříži najdete kousek ode všeho. Paříž je jako tanečnice z Moulin Rouge, krásná, maličko dekadentní, trošku neslušná, má lesklou sukni i nějaké to očko na punčošce. Paříž je město na toulání. Paříž je město jídla, vína a lehoučké nálady. A jak řekla Audrey Hepburn – Paříž je vždycky dobrý nápad.

Věříme, že vás naše kuchařka inspiruje k cestě nebo k tomu, abyste si něco dobrého uvařili jako vzpomínku na cestu minulou.

Jídlo je v Paříži prostě všude. Kavárničky, boulangerie – voňavá pekařství, která pečou čerstvé pečivo dvakrát denně, bistra, brasserie, restaurace, trhy, lahůdkářské krámky. Projíst Paříží se prostě nelze. Tak ji spolu alespoň letmo ochutnejme.

Více info najdete na blogu Le Marché.

Knihu si můžete objednat v e-shopu JustSpice.cz

Vyzkoušejte i další poklady francouzské kuchyně:

Recept

Králičí rillettes a marinované švestky Foto: Naše francouzská kuchyně

Králičí rillettes a marinované švestky

Pokud si jednou doma připravíte domácí rillettes, budete je dělat už pořád. Vydrží dlouho, budete mít stále při ruce něco dobrého k vínu a návštěva vás také nezaskočí. ...

Recept

Kachna na pomerančích Foto: Naše francouzská kuchyně

Kachna na pomerančích

Recept na CANARD Á L’ORANGE nebo-li kachnu na pomerančích je slavný francouzský poklad. Nebo že by to bylo jinak?

Recept

Tarte Tatin Foto: Naše francouzská kuchyně

Tarte Tatin

Nemůžete si doma připravovat francouzské dezerty, aniž byste vyzkoušeli koláč sester Tatinových. Jakmile se trošku skamarádíte s výrobou karamelu, zjistíte, že je docela ...

Recept

Quiche s cibulí a sýrem gruyére Foto: Naše francouzská kuchyně

Quiche s cibulí a sýrem gruyére

Quiche je otevřený koláčový korpus plněný různou náplní. Existuje mnoho klasických receptů, ale nic vám nebrání využít vlastní fantazii. Jedinou podmínkou je, že do náplně ...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama