Na brambůrky
- brambory 800 g
Head
- petržel 1 kus
Na salát
- slanina 100 g
Na brambůrky
- bazalka 1 dávka
Na salát
- sůl 1 dávka
Na pyré
- majoránka 1 špetka
Head
- chilli 1 dávka
Na brambůrky
- petržel 1 dávka
- citronová kůra 1 dávka
- olivový olej 50 ml
Postup přípravy
1
Oloupeme a prolisujeme si česnek do misky, přilijeme olej, osolíme a nakrájíme petrželku
Maso opláchneme, osušíme a na pár místech nařízneme, aby se marináda dostala i dovnitř masa
Panenku vložíme do připravené směsi tak, aby směs pokrývala dobře maso, a dáme do ledničky odležet
2
Mezitím si připravíme marinádu na brambory
Všechny bylinky (pokud možno čerstvé) nakrájíme, přidáme citronovou kůru z nechemicky ošetřeného citrónu a přilijeme olej
Marinádu necháme v lednici odstát, aby se nám chutě spojily
Dáme si uvařit malé brambůrky i se slupkou - ne úplně doměkka
Oloupeme si batáty a nakrájíme je na malé kostičky, které dáme uvařit do osolené vody
Když jsou batáty měkké, rozmačkáme je a přidáme trochu nastrouhaného parmazánu a kousek másla
3
Do osolené vody si dáme uvařit mražený hrášek
Nakrájíme si slaninu a mozarellu na kostičky
Uvařený hrášek scedíme, orestujeme slaninu s hrstí slunečnicových semínek
Hrášek a mozarellu rozmixujeme na pyré a pak přidáme slaninu
Semínka osolíme a opepříme
Napůl uvařené brambůrky scedíme, vytáhneme si pytlík s bylinkami a brambůrky do něho vložíme, promícháme a necháme chvilku odležet, aby se vše krásně spojilo
Brambory pak přendáme do mísy a dáme do trouby pod gril na dodělání
Brambůrky i pyré udržujeme stále teplé
4
Vyndáme si panenky z ledničky
Rozpálíme si na pánvičce trochu oleje a zprudka panenku orestujeme, aby se zatáhla a nepustila šťávu
Poté, co je orestovaná, ji dáme do zapékací mísy a ve vyhřáté troubě ji necháme zhruba tak na 180 °C deset minut dopékat
5
Mezitím si připravíme salát
Všechny saláty si opláchneme, necháme okapat a až na lollo rosso nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy
Z lolla rossa okrájíme jen tu červenou část kvůli barvě
Těsně před podáváním si na pánvičce orestujeme slaninu, kterou přidáme k salátům a vydlabeme jedno granátové jablko
Vše smícháme, osolíme, opepříme a můžeme takto připravený salát podávat s hlavním chodem
Když je panenka hotová, vše nandáme na talíře, dozdobíme salátem a můžeme podávat