Suroviny
- cibule (na kostičky) 1 ks
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- papriková klobása (na půlkolečka) 1 nožička
- chilli paprička (na tenké plátky) 1 ks
- sádlo 1 lžíce
- hladká mouka 3-4 lžíce
- lahůdková paprika 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžička
- vývar 1 litr
- fazole 2 plechovky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcená majoránka 2 lžičky
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- libeček (nasekaný)
Připravte poctivou fazolačku podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Nejdřív si nakrájej cibuli. Jestli je červená, bílá nebo žlutá je celkem jedno. Sekni si česnek a paprikovou klobásu. Když už se s tím krájíš, tak si samozřejmě ukrojíš kolečko i do svojí huby. A když máš gusto, sekneš kousek chilli papričky.
- Je to česká fazolačka, takže jedeš na sádle. Na rozehřátý sádlo jebni cibuli a nech ji změknout. Pak přihoď tu klobásu. Když ji dáš rovnou do základu, dostaneš z ní veškerou tu chuť. No a chilli paprička ti tu polívku trošku roztancuje. Česnek v tom necháš rozvonět a základ zasypeš moukou. Jestli to chceš mít bezlepkový, dej tam plechovku drcenejch rajčat.
- 1-2 minuty ten základ hezky restuj. Pak přijde na řadu lahůdková a proto, že mě znáš, taky uzená paprika. Asi 30 vteřin to tam šolíchej.
- Postupně po třetinách ten základ rozmíchej s vývarem. Bude se ti to dělat líp a nebudeš tam mít hrudky. Nech to zvolna 20 minut povařit.
- Pak přidáš fazole. Můžeš si samozřejmě uvařit svoje, bude to levnější, ale protáhne se ti to o dvě hodiny.
- Dochutíš to solí a pepřem a necháš fazole 2-3 minuty prohřát.
- Na závěr v dlani rozemnutá majoránka, tímhle způsobem ji probereš k životu.
- Hned to vypni, rozmíchej a máš hotovo. Nandej si to do talíře nebo do misky a zasypej petrželkou s libečkem. Aby to bylo dokonalý - čerstvej chleba, pivko a nic ti nechybí.
Vyzkoušejte také poctivou čočkovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá čočková polévka