Suroviny
- hovězí zadní 900 g
- špek (vychlazený a nakrájený na špelíčky) 100 g
- vejce natvrdo (oloupaná) 3 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo 1 lžíce
- máslo 50 g
- cibule (nakrájená nadrobno) 200 g
- mrkev (nakrájená nadrobno) 2 ks
- petržel (nakrájená nadrobno) 1 ks
- rajčatový protlak 1 lžíce
- cukr krystal 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- celý pepř 7 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 ks
- knedlíky (kynuté, k podávání)

Postup přípravy
- Maso prošpikujte špekem a vložte do něj vejce. Svažte provázkem. Osolte, opepřete.
- Na sádle a třetině másla maso opečte dozlatova, odložte stranou. Na výpeku osmahněte cibuli, špek, zeleninu a protlak. Posypte cukrem, promíchejte a zaprašte moukou.
- Zalijte vývarem, přidejte koření a vraťte maso do kastrolu. Přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1–2 hodiny. Občas podlijte vývarem nebo vodou.
- Měkké maso vyndejte na talíř, přikryjte alobalem a nechte odležet, omáčku propasírujte, prohřejte, podle chuti dosolte a zjemněte zbylým máslem.
- Maso zbavte provázku, nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, knedlíkem a pažitkou.
PRIMA TIP: V české kuchyni je typické podávání omáček s knedlíky, což je kombinace, která se stala jedním z nejvýraznějších rysů české gastronomie. Knedlíky slouží nejen jako příloha, ale také jako prostředek, kterým se omáčka „vytírá“ z talíře, což je považováno za tradiční a téměř nepostradatelnou součást českého stolování.
- Pokud hledáte rychlý a pohodlný způsob, jak si dopřát chutné knedlíky bez zbytečné námahy, vhodnou alternativou může být Knedlík houskový Karlova koruna. Doporučená prodejní cena 28,90 Kč. K zakoupení v PENNY prodejnách po celé ČR.
Vyzkoušejte také prověřený recept na svíčkovou omáčku s moravským knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem
