Na hrníčkový knedlík
- mouka 3 kusy
Na španělského ptáčka
Postup přípravy
1
Hovězí plátky na ptáčky omyjeme, naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran
Z jedné strany potřeme hořčicí, poklademe slaninou, přidáme gothajský salám, vejce, okurky
Tvoříme závitky, které svážeme pomocí nitě
Do „papiňáku“ si dáme rozehřát sádlo a vyškvařit špek, který pak vyndáme
Poté zprudka opečeme ptáčky ze všech stran a vyndáme je
Dáme osmažit cibuli do zlatova a maso vrátíme zpět do hrnce
Podlijeme vařící vodou a přidáme půlku masoxu
V tlakovém hrnci dusíme zhruba 30 – 40 minut
Když je maso měkké, vyndáme ho
Vydusíme šťávu na omastek, zaprášíme moukou a zalijeme vodou
Necháme provařit na správnou hustotu omáčky, stále mícháme a dochutíme
Pro lesk můžeme v omáčce nechat rozpustiti kousek másla, už nevaříme
2
Na knedlík si v míse smícháme mouku, mléko, žloutky, sůl a vše zamícháme
Nakrájíme si rohlíky na kostičky a z bílků ušleháme se špetkousoli tuhý sníh
Střídavě vkládáme rohlíky se sněhem do směsi a opatrně mícháme
Takto upravenou směs dáme do máslem vymazaných hrníčků nebo plecháčků
Dáme vařit do vodní lázně pod pokličku na 45 minut, pokličku nezvedáme