reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Narozeninový dort Cream tart
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Narozeninový dort Cream tart

Narozeninový dort Cream tart

Hodnoceno: 1x
Dort ve tvaru číslice nebo písmena vymyslela cukrářka Adi Klinghofer, a když jeho fotku nahrála v červenci roku 2017 na svůj instagramový účet, rázem se stal celosvětovým hitem. Je až s podivem, jak triviální může být docílit takového efektu.
do 1,5 hodiny

reklama

Suroviny

Těsto:

reklama

Postup

  1. Než začnete dělat tento dezert, rozmyslete si, jaké číslo, písmeno nebo znak byste chtěli upéct. Potom si ho narýsujte, nakreslete, nebo vytiskněte na tvrdý papír a vystřihněte. Tento rozpis je vhodný pro dort velikosti A4.
  2. Mouku prosejte do mísy, přisypte cukr, navrch rozkrájejte máslo a pomocí prstů zlehka vytvořte drobenku. Nemačkejte suroviny příliš, těsto by změklo a špatně by se s ním pracovalo a po upečení by bylo tvrdé. Vejce prošlehejte s ledovou vodou a vanilkou, vlijte do těsta a rychle vypracujte hladké těsto. Pokud se příliš drobí, přilijte jednu lžíci vody.
  3. Na závěr těsto prohněťte tzv. frezáží, při které se úplně spojí tuk s moukou. Těsto položte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta zhruba 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co je potřeba. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z ní znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Stejným způsobem je spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinářské fólie. Těsto uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  4. Odleželé těsto rozkrojte na dvě poloviny, jednu vraťte do lednice a druhou nechte na pečicím papíře odležet zhruba 10 minut, až trochu změkne a půjde dobře rozválet. Důležité je, aby těsto nepraskalo při válení a zároveň aby se nelepilo a nebylo moc měkké. Těsto rozválejte do tvaru obdélníku vysokého zhruba 3–5 mm, pokud se příliš lepí, posypte ho moukou, nebo ho zakryjte pečicím papírem.
  5. Troubu předehřejte na 190 °C. Ornament lehce přitiskněte na vyválené těsto a opatrně jej vyřízněte. Je dobré mít větší nůž na delší hrany a menší nožík na detaily. Pokud byste si chtěli pojistit dobrý výsledek výřezu, dejte před vyřezáváním těsto do lednice na 30–60 minut. Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta.
  6. Vyříznutý ornament opatrně přetáhněte na plech a pečte v troubě zhruba 8 minut, až okraje zezlátnou. Vyjměte ho a nechte zchladnout.
  7. Na krém vyšlehejte mascarpone se šlehačkou a cukrem dotuha, podle chuti můžete vmíchat vanilku. Přesuňte ho do cukrářského sáčku se zdobičkou.
  8. Na servírovací tác položte jeden plát těsta, ozdobte ho krémem, přiklopte druhým plátem a opět ho ozdobte krémem. Ozdobte ho květinami, makronkami, ovocem nebo pusinkami podle chuti. Uložte ho do lednice a nechte odležet do druhého dne – korpus lehce změkne a půjde dobře krájet.

Cat & Cook kuchařka
Ivana Jindřichová

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

reklama

reklama