reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Zapečený patizon se slaninou a parmazánem
Zapečený patizon se slaninou a parmazánem

Zapečený patizon se slaninou a parmazánem

Hodnoceno: 4x
Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku. Tento druh zeleniny je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě.
do 1 hodiny
3 porce

reklama

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10–20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější. 

A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka. 

reklama

Postup

  1. Patizon rozpulte napůl a dužinu vydlabejte lžící.
  2. Na pánvi opečte cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidejte lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu.  Dochuťte solí a pepřem. Chvíli poduste a následně přidejte i parmazán s bazalkou.
  3. Směsí naplňte vydlabané patizony, které následně polijte vajíčky a zakápněte olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjte patizonovou pokličkou a položte je do zapékací misky. Podlijte trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde nechte zapéct po dobu asi 35 až 40 minut.
  4. Na posledních 5 minut pokličku odeberte a nechte rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu. 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smějí používat pouze ti producenti, jež dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Zapečený patizon se slaninou a parmazánem
Zapečený patizon se slaninou a parmazánem

reklama

Související témata: patizon , parmazán , slanina , Hlavní jídla

reklama