Suroviny
- patizon (bio ) 3 ks
- česnek 1 stroužek
- cibule 1 ks
- rajčata (bio ) 2 ks
- anglická slanina 100 g
- parmazán 200 g
- vejce (bio ) 2 ks
- bazalka (čerstvá )
- olivový olej (bio )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10–20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.
A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.
Postup přípravy
- Patizon rozpulte napůl a dužinu vydlabejte lžící.
- Na pánvi opečte cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidejte lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu. Dochuťte solí a pepřem. Chvíli poduste a následně přidejte i parmazán s bazalkou.
- Směsí naplňte vydlabané patizony, které následně polijte vajíčky a zakápněte olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjte patizonovou pokličkou a položte je do zapékací misky. Podlijte trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde nechte zapéct po dobu asi 35 až 40 minut.
- Na posledních 5 minut pokličku odeberte a nechte rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.
Vyzkoušejte také pečenou cuketou plněnou krůtím masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Plněné cukety s mletým krůtím masem