Salát
- brambory 1 kg
- mrkev 2 ks
- cibule 2 ks (nebo 1 pórek)
- celer 1/2 ks
- petržel 3 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- ocet (běžný lihový ) 1 lžíce
- mražený hrášek (krátce povařený) 250 g
- kyselé okurky 3–4 ks
- majonéza (domácí nebo jiná kvalitní majonéza na spojení) cca 300 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kapr
Postup přípravy
- Nejprve se pusťte do salátu, neboť ten potřebuje rozležet, ideálně jeden den předem. Brambory dobře omyjte, ale neloupejte je. V hrnci je zalijte lehce osolenou vodou, uveďte do varu a pak vařte, až budou úplně měkké, zhruba 15 minut.
- Očištěnou zeleninu nakrájejte na větší kusy, v kastrolu zalijte vodou, lehce osolte, přidejte cukr a ocet, uveďte do varu a pak zlehka vařte, až zelenina změkne, asi 15 až 20 minut. Chcete-li zmírnit aroma cibule, oloupejte ji a povařte spolu s ostatní zeleninou. Měkkou zeleninu slijte, nálev uchovejte. Zeleninu nakrájejte nadrobno stejně jako cibuli (uvařenou nebo čerstvou) či pórek a kyselé okurky.
- Jakmile budou brambory měkké, slijte je a oloupejte. Krájejte je na kostky, dávejte do mísy a střídavě přidávejte připravenou zeleninu, okurky a hrášek. Až budete mít všechny pevné přísady v míse, směs dobře osolte a opepřete. Majonézu rozšlehejte s trochu uchovaného odvaru ze zeleniny a vlijte do mísy. Vařečkou dobře promíchejte, povrch salátu uhlaďte, nádobu přikryjte a salát dejte na jeden den na chladné místo, aby se rozležel. Před podáváním ho ochutnejte, je-li třeba dochuťte. Pokud je moc hutný, povolte ho trochou uchovaného odvaru ze zeleniny či majonézy, případně obojím.
- Porce kapra dobře opláchněte a osušte. Poprašte je moukou, protáhněte vejcem rozšlehaným s trochou soli, dobře obalte ve strouhance a na středním stupni osmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku dozlatova. Ihned podávejte, se salátem, který jste nechali dojít do pokojové teploty.
PRIMA TIP: Vánoční bramborový salát je předmětem nekonečných obměn i experimentů, a tak existuje v nekonečném množství variant. Toto je základní postup, ale můžete k němu samozřejmě dodat vše, co vám rodinná tradice velí – uvařená vejce, šunku či jiné uzeniny… o něco kalorií přijde a na lehkosti i chuti získá, když majonézu rozmícháte s jogurtem (ideálně řeckého typu) nebo zakysanou smetanou.