Vánoční smažený kapr s bramborovým salátem

Moje hodnocení
2x

Asi bychom těžko našli jídlo, bez kterého se na Vánoce neobejdeme, a domácnost, kde se alespoň jednou za rok nepřipravuje. Štědrovečerní kapr se prostě u nás pevně etabloval už hluboko v minulém století a nepochybně bude vládnout i tomu současnému.

4 porce
90 minut
česká

Salát

  • brambory 1 kg
  • mrkev 2 ks
  • cibule 2 ks (nebo 1 pórek)
  • celer 1/2 ks
  • petržel 3 ks
  • cukr krupice 1 lžíce
  • běžný lihový ocet 1 lžíce
  • mražený hrášek, krátce povařený 250 g
  • kyselé okurky 3–4 ks
  • domácí nebo jiná kvalitní majonéza na spojení cca 300 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Kapr

  • kapr o váze cca 1,5–2 kg, vykuchaný a naporcovaný, případně zbavený šupin 1 ks
  • mouka na poprášení (lépe drží hrubší mouka)
  • vejce na obalení 3–4 ks
  • strouhanka na obalení
  • sádlo nebo rostlinný olej na smažení
  • citron k podávání

Postup přípravy

  1. Nejprve se pusťte do salátu, neboť ten potřebuje rozležet, ideálně jeden den předem. Brambory dobře omyjte, ale neloupejte je. V hrnci je zalijte lehce osolenou vodou, uveďte do varu a pak vařte, až budou úplně měkké, zhruba 15 minut.
  2. Očištěnou zeleninu nakrájejte na větší kusy, v kastrolu zalijte vodou, lehce osolte, přidejte cukr a ocet, uveďte do varu a pak zlehka vařte, až zelenina změkne, asi 15 až 20 minut. Chcete-li zmírnit aroma cibule, oloupejte ji a povařte spolu s ostatní zeleninou. Měkkou zeleninu slijte, nálev uchovejte. Zeleninu nakrájejte nadrobno stejně jako cibuli (uvařenou nebo čerstvou) či pórek a kyselé okurky.
  3. Jakmile budou brambory měkké, slijte je a oloupejte. Krájejte je na kostky, dávejte do mísy a střídavě přidávejte připravenou zeleninu, okurky a hrášek. Až budete mít všechny pevné přísady v míse, směs dobře osolte a opepřete. Majonézu rozšlehejte s trochu uchovaného odvaru ze zeleniny a vlijte do mísy. Vařečkou dobře promíchejte, povrch salátu uhlaďte, nádobu přikryjte a salát dejte na jeden den na chladné místo, aby se rozležel. Před podáváním ho ochutnejte, je-li třeba dochuťte. Pokud je moc hutný, povolte ho trochou uchovaného odvaru ze zeleniny či majonézy, případně obojím.
  4. Porce kapra dobře opláchněte a osušte. Poprašte je moukou, protáhněte vejcem rozšlehaným s trochou soli, dobře obalte ve strouhance a na středním stupni osmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku dozlatova. Ihned podávejte, se salátem, který jste nechali dojít do pokojové teploty.

PRIMA TIP: Vánoční bramborový salát je předmětem nekonečných obměn i experimentů, a tak existuje v nekonečném množství variant. Toto je základní postup, ale můžete k němu samozřejmě dodat vše, co vám rodinná tradice velí – uvařená vejce, šunku či jiné uzeniny… o něco kalorií přijde a na lehkosti i chuti získá, když majonézu rozmícháte s jogurtem (ideálně řeckého typu) nebo zakysanou smetanou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty