Najděte si recept
Na co máte chuť?

Srnčí svíčková s houbovou omáčkou
Suroviny (2 porce)
Plněná srnčí svíčková:
- srnčí svíčková 400 g
- větší šalotka 1 ks
- Slanina 50 g
- Česnek 2 stroužky
- Houby 50 g
- Tymián 2 snítky
- čerstvý špenát 100 g
- sůl, pepř
- olej pro opečení
Srnčí vývar:
- odřezky z masa
- Bobkový list 1 ks
- nové koření 4 ks
- jalovec 3 ks
- Voda 500 ml
- sůl, pepř
Houbová omáčka:
- Máslo 1 lžíce
- menší šalotka 1 ks
- mrkev 1 ks
- Houby 2 hrsti
- hrst sušených hub
- Koňak 2 lžíce
- Bobkový list 2 ks
- Tymián 2 snítky
- srnčí (nebo hovězí) vývar 400 ml
- 33% smetana 100 ml
Postup
- Brambory dobře omyjte a dejte uvařit doměkka do dobře osolené vody.
- Troubu rozpalte na 200 °C.
- Srnčí svíčkovou očistěte od přebytečných blan a vložte je do rendlíku, ve kterém si připravíte srnčí vývar. Zalijte 500 ml vody a přidejte všechno koření – bobkový list, nové koření, jalovec –, osolte a opepřete.
- Připravte náplň do svíčkové. Na pánvi na másle orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a slaninu. Jakmile začnou zlátnout, přidejte nakrájený česnek a houby na menší kousky. K houbám přidejte snítku tymiánu, osolte a opepřete. Těsně předtím, než je náplň hotová, přidejte listy čerstvého špenátu a nechte je rychle zavadnout. Náplň nechte lehce vychladnout, bude se s ní pracovat mnohem lépe.
- V menší pánvi udělejte houbovou omáčku. Na pánvi rozpusťte máslo, na kterém orestujte na malé kostičky nakrájenou šalotku s mrkví. Po pár minutách přidejte nakrájené houby s houbami sušenými a vše zalijte koňakem. Nechte odpařit alkohol, přidejte bobkový list, tymián a zalijte srnčím vývarem. Přiveďte k varu a nechte zredukovat alespoň na polovinu.
- Srnčí svíčkovou rozřízněte, dobře osolte, opepřete a naplňte připravenou houbovou náplní. Pokud je potřeba, můžete si pomoci špejlí nebo párátkem, aby vám držela při sobě a nerozjela se. Na rozpálené pánvi pak svíčkovou opečte ze všech stran, aby se zatáhla, ale hlavně, aby chytla barvu. Svíčkovou pak vložte do rozpálené trouby na 7 minut, až bude maso pěkně dorůžova.
- Uvařené brambory sceďte a opečte na pánvi s máslem. Přidejte česnek i se slupkou a snítku tymiánu.
- K dokončení omáčky přidejte jen smetanu a nechte prohřát.
- Srnčí svíčkovou nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Podávejte s opečenými máslovými bramborami a houbovou omáčkou s koňakem.
Srnčí svíčková s houbovou omáčkou; foto: KitchenStory.cz
KITCHEN STORY
… aneb manželé v kuchyni!
Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.
Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.