redakce Prima FRESH

Slavnostní pečené kuře se zeleninou

Moje hodnocení
32x

Když máte pěkné farmářské kuře, máte i základ lahodného slavnostního pokrmu. Vynikne v jednoduché, ale dokonalé úpravě.

4 porce
60 minut

Kuře

Šťáva

Postup přípravy

  1. Kuře vyndejte z ledničky 30 minut před přípravou. Troubu předehřejte na 240 °C. Zeleninu opláchněte a nakrájejte nahrubo. Loupat ji nemusíte. Česnek rozdělte na stroužky, také je neloupejte.

  2. Všechnu zeleninu, česnek a většinu bylinek dejte do pekáče a zakapejte olejem. Kuře rovněž potřete olejem, osolte ho a opepřete. Vše dobře vetřete do kůže. Kuře posaďte na zeleninu. Zbylé bylinky vložte do břišní dutiny.

  3. Pekáč dejte do trouby a její teplotu hned snižte na 200 °C. Kuře pečte 1 hodinu 20 minut. Kuře potírejte vypečenou šťávou, případně do pekáče přilijte trochu vody, aby se šťáva nepřipalovala.

  4. Upečené kuře vyndejte na prkýnko, přikryjte ho alobalem a utěrkou a nechte chvíli odpočívat. K zelenině v pekáči přidejte máslo, zaprašte ji moukou, nechte ji na sporáku trochu opražit a zalijte studeným vývarem. Povařte asi 15 minut a dochuťte solí a pepřem, případně džemem.

  5. Naporcované kuře podávejte se šťávou a libovolnou přílohou.

Vyzkoušejte také výborné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů