Slavnostní pečené kuře se zeleninou

Moje hodnocení
8x

Když máte pěkné farmářské kuře, máte i základ lahodného slavnostního pokrmu. Vynikne v jednoduché, ale dokonalé úpravě.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • kuře o váze 1,6 kg, nejlépe bio 1 ks
  • středně velké cibule 2 ks
  • mrkev 2 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • česnek 1 palice
  • olivový olej
  • míchané čerstvé bylinky
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Šťáva

  • máslo 1 lžíce
  • hladká mouka 1 lžíce
  • domácí vývar cca 300 ml
  • případně lžíce rybízového džemu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Kuře vyndejte z ledničky 30 minut před přípravou. Troubu předehřejte na 240 °C. Zeleninu opláchněte a nakrájejte nahrubo. Loupat ji nemusíte. Česnek rozdělte na stroužky, také je neloupejte.
  2. Všechnu zeleninu, česnek a většinu bylinek dejte do pekáče a zakapejte olejem. Kuře rovněž potřete olejem, osolte ho a opepřete. Vše dobře vetřete do kůže. Kuře posaďte na zeleninu. Zbylé bylinky vložte do břišní dutiny.
  3. Pekáč dejte do trouby a její teplotu hned snižte na 200 °C. Kuře pečte 1 hodinu 20 minut. Kuře potírejte vypečenou šťávou, případně do pekáče přilijte trochu vody, aby se šťáva nepřipalovala.
  4. Upečené kuře vyndejte na prkýnko, přikryjte ho alobalem a utěrkou a nechte chvíli odpočívat. K zelenině v pekáči přidejte máslo, zaprašte ji moukou, nechte ji na sporáku trochu opražit a zalijte studeným vývarem. Povařte asi 15 minut a dochuťte solí a pepřem, případně džemem.
  5. Naporcované kuře podávejte se šťávou a libovolnou přílohou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty