Kvásek
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- cukr krupice 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- voda 100 ml
- plnotučné mléko 50 ml
- sůl 1 lžička
Těsto
- hladká mouka 300 g
- cibule 1 ks (150 g)
- rostlinný olej (kvalitní ) 50 ml
- bylinky (nasekané čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn)) 2–3 lžíce
- slanina 5 plátků
- vejce 1 ks
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do misky, zasypte cukrem, zlehka promíchejte a nechte 10–15 minut rozpustit. Přidejte mouku, sůl, vlažnou vodu a vlažné mléko a důkladně rozmíchejte. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Do mísy prosejte mouku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a přisypte je k mouce. Přidejte olej, sůl, nadrobno nasekané bylinky a kvásek. Promíchejte a v robotu s nástavcem hnětací hák nebo vařečkou vypracujte hladké mírně lepivé těsto. Trvá to zhruba 8–15 minut.
- Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout 1½ hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu, zlehka ho obalte v mouce a rozdělte ho na pět částí. Každou prohněťte a vyválejte z ní širší váleček. Plátek slaniny položte podélně na váleček z těsta a zlehka ho zatočte.
- Stočenou bagetu položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagetky ještě 15 minut dokynout. Vejce prošlehejte, potřete jím bagety a posypte je jemně solí.
- Do spodní části trouby umístěte pekáč nebo hluboký plech a předehřejte ji na 200 °C. Do plechu vlijte 1 hrnek vody. Vykynuté bagety pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
Slaninovo-cibulové bagetky podle Mamachef 2 Zdroj: Mamachef / Radost v kuchyni