Slaninovo-cibulové bagetky podle Mamachef
Zdroj: Mamachef / Radost v kuchyni
Slaninovo-cibulové bagetky podle Mamachef
Zdroj:
Mamachef / Radost v kuchyni
Voňavé křupavé bagetky, které nejlépe chutnají teplé s máslem. Slanina, bylinky a cibule je nepřekonatelná kombinace, ale pokud vám něco z tohoto tria nedělá dobře, zaměňte to za vlašské ořechy, olivy, strouhaný sýr nebo sušená rajčata. Ve vzduchotěsném obalu vydrží měkké i několik dní.
Postup přípravy
-
Droždí rozdrobte do misky, zasypte cukrem, zlehka promíchejte a nechte 10–15 minut rozpustit. Přidejte mouku, sůl, vlažnou vodu a vlažné mléko a důkladně rozmíchejte. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
-
Do mísy prosejte mouku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a přisypte je k mouce. Přidejte olej, sůl, nadrobno nasekané bylinky a kvásek. Promíchejte a v robotu s nástavcem hnětací hák nebo vařečkou vypracujte hladké mírně lepivé těsto. Trvá to zhruba 8–15 minut.
-
Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout 1½ hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
-
Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu, zlehka ho obalte v mouce a rozdělte ho na pět částí. Každou prohněťte a vyválejte z ní širší váleček. Plátek slaniny položte podélně na váleček z těsta a zlehka ho zatočte.
-
Stočenou bagetu položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagetky ještě 15 minut dokynout. Vejce prošlehejte, potřete jím bagety a posypte je jemně solí.
-
Do spodní části trouby umístěte pekáč nebo hluboký plech a předehřejte ji na 200 °C. Do plechu vlijte 1 hrnek vody. Vykynuté bagety pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
Slaninovo-cibulové bagetky podle Mamachef 2
Zdroj: Mamachef / Radost v kuchyni
Slaninovo-cibulové bagetky podle Mamachef 2
Zdroj:
Mamachef / Radost v kuchyni