Martina Hladjuk / Mamachef

Slaninovo-cibulové bagetky podle Mamachef

Moje hodnocení
12x

Voňavé křupavé bagetky, které nejlépe chutnají teplé s máslem. Slanina, bylinky a cibule je nepřekonatelná kombinace, ale pokud vám něco z tohoto tria nedělá dobře, zaměňte to za vlašské ořechy, olivy, strouhaný sýr nebo sušená rajčata. Ve vzduchotěsném obalu vydrží měkké i několik dní.

5 porcí
120 minut

Kvásek

Těsto

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do misky, zasypte cukrem, zlehka promíchejte a nechte 10–15 minut rozpustit. Přidejte mouku, sůl, vlažnou vodu a vlažné mléko a důkladně rozmíchejte. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejte mouku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a přisypte je k mouce. Přidejte olej, sůl, nadrobno nasekané bylinky a kvásek. Promíchejte a v robotu s nástavcem hnětací hák nebo vařečkou vypracujte hladké mírně lepivé těsto. Trvá to zhruba 8–15 minut.
  3. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout 1½ hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu, zlehka ho obalte v mouce a rozdělte ho na pět částí. Každou prohněťte a vyválejte z ní širší váleček. Plátek slaniny položte podélně na váleček z těsta a zlehka ho zatočte.
  5. Stočenou bagetu položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagetky ještě 15 minut dokynout. Vejce prošlehejte, potřete jím bagety a posypte je jemně solí.
  6. Do spodní části trouby umístěte pekáč nebo hluboký plech a předehřejte ji na 200 °C. Do plechu vlijte 1 hrnek vody. Vykynuté bagety pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk / Mamachef


Přečtěte si také

Recepty