Suroviny
- lilek 1 ks
- červená cibule 2 ks
- červená paprika 1 ks
- česnek 4 stroužky
- květák (menší ) 1 ks
- koření (orientální směs koření, například za´atar, ras al hanout)
- olivový olej
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- brusinky (sušené) 1 malá hrst
- mandlové plátky
- sůl
Zálivka
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- olivový olej 2 lžíce
- voda (studená ) 3 lžíce
- sůl
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 200 stupňů. Na plech dejte pečicí papír.
- Nakrájejte lilek na kostky, červené cibule na klínky, červenou papriku na kostky, česnek na silnější plátky a květák rozdělte na růžičky. Vše na plechu promíchejte, osolte a přidejte oblíbené orientální koření a vše pořádně zakapejte olivovým olejem. Pečte v horkovzdušné troubě 50 minut, v půlce promíchejte.
- Mezitím si připravte zálivku – do mixéru dejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce studené vody a trošku soli. Vše promixujte.
- Upečenou zeleninu dejte do misek, zakapejte zálivkou, posypte nasekanou hladkolistou petrželí, nakrájenými sušenými brusinkami a plátky mandlí.