Suroviny
- Lilek 1 ks
- červené cibule 2 ks
- červená paprika 1 ks
- Česnek 4 stroužky
- menší květák 1 ks
- Sůl
- orientální směs koření, například za´atar, ras al hanout
- Olivový olej
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- sušené brusinky 1 malá hrst
- plátky mandlí
Zálivka
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
- Olivový olej 2 lžíce
- studená voda 3 lžíce
- Sůl
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 200 stupňů. Na plech dejte pečicí papír.
- Nakrájejte lilek na kostky, červené cibule na klínky, červenou papriku na kostky, česnek na silnější plátky a květák rozdělte na růžičky. Vše na plechu promíchejte, osolte a přidejte oblíbené orientální koření a vše pořádně zakapejte olivovým olejem. Pečte v horkovzdušné troubě 50 minut, v půlce promíchejte.
- Mezitím si připravte zálivku – do mixéru dejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce studené vody a trošku soli. Vše promixujte.
- Upečenou zeleninu dejte do misek, zakapejte zálivkou, posypte nasekanou hladkolistou petrželí, nakrájenými sušenými brusinkami a plátky mandlí.