S Klárou v kuchyni: Bramboračka s houbami a jarní zeleninou
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Bramboračka s houbami a jarní zeleninou
Zdroj:
Klára Michalová
Bramboračka s houbami patří mezi naše nejoblíbenější polévky a díky zásobám sušených hub se v českých domácnostech vaří celoročně. Když ale začne jarní sklizeň křehké zeleniny, je bezva nápad tento klasický recept trošku vylepšit a hlavně odlehčit.
Postup přípravy
-
Do misky dejte sušené houby a zalijte je vroucí vodou, aby byly ponořené a nechte je 10 minut odstát.
-
Mezitím v hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a petržel nakrájené na půlkolečka, nasekaný česnek, řapík celeru na plátky a hlívu nakrájenou na proužky. Restujte, až se zelenina trochu opeče, a pak zasypte hladkou moukou, dobře zarestujte a zalijte horkou vodou.
-
Polévku metličkou rozmíchejte a přisypte brambory nakrájené na kostky, namočené houby i s nálevem, sůl, pepř, kmín a bobkové listy. Vařte na mírném ohni pod pokličkou 10 minut, poté přihoďte očištěné a rozpůlené kapustičky a cuketu nakrájenou na kostičky. Vařte dalších 5 minut.
-
Nakonec přisypte mražený hrášek a nasekaný špenát nebo medvědí česnek (nebo obojí). Polévku dochuťte sušenou rozemnutou majoránkou a podávejte.
S Klárou v kuchyni: Bramboračka s houbami a jarní zeleninou 2
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Bramboračka s houbami a jarní zeleninou 2
Zdroj:
Klára Michalová