Suroviny
- sušené houby 1 hrst
- máslo 2 plátky
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel (menší ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- řapíkatý celer 1 řapík
- hlíva ústřičná 1 trs
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- voda 1,6 litru
- brambory (střední ) 3 ks
- bobkový list 4 ks
- drcený kmín 1 lžička
- růžičková kapusta 15 ks
- cuketa 1/2 ks
- mražený hrášek 1 velká hrst
- listový špenát (nebo medvědí česnek) 1 velká hrst
- majoránka (sušená ) 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do misky dejte sušené houby a zalijte je vroucí vodou, aby byly ponořené a nechte je 10 minut odstát.
- Mezitím v hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a petržel nakrájené na půlkolečka, nasekaný česnek, řapík celeru na plátky a hlívu nakrájenou na proužky. Restujte, až se zelenina trochu opeče, a pak zasypte hladkou moukou, dobře zarestujte a zalijte horkou vodou.
- Polévku metličkou rozmíchejte a přisypte brambory nakrájené na kostky, namočené houby i s nálevem, sůl, pepř, kmín a bobkové listy. Vařte na mírném ohni pod pokličkou 10 minut, poté přihoďte očištěné a rozpůlené kapustičky a cuketu nakrájenou na kostičky. Vařte dalších 5 minut.
- Nakonec přisypte mražený hrášek a nasekaný špenát nebo medvědí česnek (nebo obojí). Polévku dochuťte sušenou rozemnutou majoránkou a podávejte.
S Klárou v kuchyni: Bramboračka s houbami a jarní zeleninou 2 Zdroj: Klára Michalová