návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou

4–6 porce
do 1,5 hodiny
Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou
Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou Autor: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Rýže je velmi univerzální surovina, která je skvělá jako příloha k masu i zelenině, ale umí se proměnit i v báječné sladké jídlo. Rýžový nákyp je pokrm, který potěší všechny milovníky teplých sladkých dobrot.
Reklama

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny (4–6 porce)

Poleva:

Reklama

Postup

  1. Rýži propláchněte v cedníku studenou vodou. Nechte ji okapat a v hrnci se silným dnem zalijte mlékem a osolte špetkou soli. Uvařte za občasného promíchání na mírném plameni, dokud nevznikne rýžová kaše (ochutnejte, nestačí když je kaše hustá, rýže by měla být opravdu měkká).
  2. Vyšlehejte žloutky s polovinou krupicového cukru a seškrábnutými semínky z rozpůleného vanilkového lusku do nadýchané pěny. Do hotové kaše vmíchejte máslo, rum dle chuti a když už kaše trochu zchladne, vmíchejte i vyšlehanou pěnu. Trochu másla si nechte na vymazání pekáčku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh se zbylým krupicovým cukrem a opatrně ho vmíchejte do prochladlé kaše.
  3. Troubu rozpalte na 160–170 °C. Do máslem vymazaného pekáčku nalijte polovinu rýžové kaše, na ni poklaďte vypeckované švestky řezem nahoru, posypejte je podle sladkosti troškou třtinového cukru a skořicí. Pak na ně nalijte druhou polovinu kaše a pokapejte ji rozpuštěným máslem. Dejte péct na 30 minut, hotový nákyp by měl být na povrchu krásně zlatavý.
  4. Mezitím si připravte kaštanovou polevu. Jedlé kaštany na vypouklé části nařízněte do křížku, vařte cca 20 minut a pak hned ještě horké oloupejte včetně vnitřní slupky.
  5. Velký kastrol nebo pánev postavte na mírný plamen, nalijte do něj trochu vody, do ní postavte menší kastrůlek a do něj nalámejte čokoládu. Přilijte k ní lžíci smetany a lžíci rumu, nechte čokoládu pomalu rozpouštět a občas promíchejte. Přidejte nahrubo posekané jedlé kaštany, mletý zázvor a skořici, nechte ještě chvíli zahřívat, aby se kaštany prohřály, a máte hotovo. Teplou polevou ozdobte upečený nákyp a můžete podávat.
Reklama

Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou  Foto: Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama