Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pomalu pečená kýta na pivu
Pokud dáte masu čas a dopřejete mu dlouhé pomalé dušení, odmění se vám za tu péči nejen výtečnou chutí, ale především křehkostí a šťavnatostí. Nemluvě o té krásné vůni, která se rozline po vašem domově... Ideální tip na víkendový oběd!
do 2 hodin
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- hovězí kýta 1,5 kg
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- Olivový olej 1 lžíce
- slanina, pokrájená nadrobno 100 g
- cibule, nakrájená na měsíčky 2 ks
- dlouhá červená chilli paprička 1 ks
- česnek, rozetřený 2 stroužky
- černé pivo 500 ml
- rajčatová passata 250 ml
- čerstvý rozmarýn 4 snítky
- Bobkový list 2 ks
- třtinový cukr 2 lžičky
- karotka 1 svazek
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 160 °C a maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Olej rozpalte v hrnci se silným dnem a pak na něm ze všech stran maso opečte, aby zhnědlo a zatáhlo se. Vyjměte ho z pánve a na oleji opečte slaninu. V momentě, kdy začne prskat, přidejte cibuli a česnek a opékejte 3 minuty.
- Do hrnce vraťte maso, vlijte pivo, přimíchejte passatu, 125 ml vody, rozmarýn, bobkové listy a cukr. Přiveďte k varu, sejměte z ohně a přiklopené dejte do trouby. Pečte 3 hodiny. Maso dvakrát otočte. Pak do hrnce přidejte i mrkve a hodinu dopékejte, aby bylo maso měkké.
- Před servírováním nechte 15 minut odpočinout.
Pomalu pečená kýta na pivu. Foto: Albert