Jihoamerický pokrm, tak trochu exotický bramborový guláš či spíš polévka, na který si činí nárok především Kolumbie. Zatímco brambory tvoří solidní základ, kuře dodá šťavnatost a kukuřice další chuťovou notu a křupavost. Navíc se často v jednom jídle používají různé druhy brambor.
Neoloupané žlutomasé brambory nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. V hrnci je zalijte studenou vodou. Moučné brambory oloupejte, nechte vcelku a v jiném hrnci také zalijte studenou vodou.
Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a smažte na něm za častého promíchávání asi 2 minuty cibuli. Vložte porce kuřete a ze všech stran osmažte dozlatova. Posypte je oreganem a tymiánem, smažte 30 vteřin a pak podlijte vývarem. Uveďte do varu, snižte plamen a 5 minut poduste.
Sceďte moučné brambory a nastrouhejte je přímo do kastrolu. Promíchejte, na mírném plameni povařte 35 minut, často míchejte, aby se škrob z brambor nepřipaloval ke dnu kastrolu.
Kuře vyjměte a dejte stranou, do kastrolu přidejte nakrájené žlutomasé brambory, za občasného promíchání povařte asi 10 minut, pak přidejte kukuřici a bez pokličky povařte ještě 5 minut.
Kuře vykostěte a zbavte kůže, natrhejte ho na sousta a vraťte do omáčky. Vmíchejte koriandr, dochuťte solí, limetovou šťávou, Tabascem, pepřem. Ajiaco se často podává s trochou zakysané smetany, pikantní salsou, nakrájeným avokádem či různou zeleninou.