Suroviny
- špaldová hladká mouka 400 g + na pomoučení
- máslo (studené ) 200 g
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana) 3 lžíce
- mrkev (střední ) 2 ks (200 g nastrouhané)
- švestková povidla asi 300 g
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Rozkrájejte do ní máslo a zlehka promíchejte nožem do konzistence drobenky. Přidejte nastrouhanou mrkev, jogurt nebo zakysanou smetanu a rychle vypracujte nelepivé kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do lednice.
- Plech vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte na lehce pomoučené ploše kruh. Rozkrojte ho nožem nebo rádýlkem na osm stejných trojúhelníků. Na širší část dejte jednu lžičku povidel a zabalte do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky skládejte na připravený plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, zhruba 15 minut. Horké rohlíčky nechte mírně zchladnout a pocukrujte podle chuti.
PRIMA TIP: Jak mít všechny rohlíčky stejné? Z těsta vyválejte kruh, rozkrojte ho napůl, pak na čtvrt a pak každý díl přepulte, polovinu opět přepulte a vzniklou čtvrtinu opět přepulte. Tak vznikne z jednoho kruhu osm stejných trojúhelníků.