Inna Valoušková

Perfektní recept na mrkvové rohlíčky plněné povidly

Moje hodnocení
12x

Svačina, po které se rychle zapráší. Mrkev se nenachází v náplni, jak by se dalo očekávat, ale v těstě, které je díky tomu vláčné. Výborně si rozumí s povidly, které se vám rozlinou po jazyku po prvním kousnutí. Tvarujte rohlíčky co nejmenší, tak na dvě sousta.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • špaldová hladká mouka 400 g + na pomoučení
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • sůl 1 špetka
  • máslo (studené máslo) 200 g
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana 3 lžíce
  • střední mrkev 2 ks (200 g nastrouhané)
  • švestková povidla asi 300 g
  • moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Rozkrájejte do ní máslo a zlehka promíchejte nožem do konzistence drobenky. Přidejte nastrouhanou mrkev, jogurt nebo zakysanou smetanu a rychle vypracujte nelepivé kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do lednice.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte na lehce pomoučené ploše kruh. Rozkrojte ho nožem nebo rádýlkem na osm stejných trojúhelníků. Na širší část dejte jednu lžičku povidel a zabalte do tvaru rohlíčku.
  3. Rohlíčky skládejte na připravený plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, zhruba 15 minut. Horké rohlíčky nechte mírně zchladnout a pocukrujte podle chuti.

PRIMA TIP: Jak mít všechny rohlíčky stejné? Z těsta vyválejte kruh, rozkrojte ho napůl, pak na čtvrt a pak každý díl přepulte, polovinu opět přepulte a vzniklou čtvrtinu opět přepulte. Tak vznikne z jednoho kruhu osm stejných trojúhelníků.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty