Ryba
- pstruh (filety ) 4 ks (po 200 g)
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Špenát
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- listový špenát 150 g
- sůl
Omáčka
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- červené víno (suché ) 150 ml
- sirup (vinný ) 2 lžíce (nebo 1 lžička medu)
- šalvěj 3 lístky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- pepř celý (černý ) 1 lžička
Postup přípravy
- Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
- Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
- Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
- Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Vhodné víno: Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.
Pečený pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína Zdroj: Marek Bartoš