zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečený pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína
Autor: Marek Bartoš Pečený pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína

Pečený pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína

Hodnoceno: 3x
K sladkovodním rybám se zpravidla podává bílé víno, ať už k pití, nebo v základu omáčky. Marie Janků-Sandtnerová, ikona prvorepublikové kuchyně, ve své Klasické české kuchařce popisuje recept na pošírovaného pstruha v červeném víně. Omáčka z červeného vína je výraznější a hodí se k jakékoliv pečené dravé rybě – pstruhovi, candátovi i štice.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Špenát:

Omáčka:

Postup

  1. Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
  2. Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí. 
  3. Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
  4. Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

Vhodné víno: Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.

Pečený pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína
Autor: Marek Bartoš Pečený pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína

reklama

Víno ve sklence a na talíři
Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha. 

www.vinnakucharka.cz