Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená krůta s karamelovou mrkví a slaninovými bramborami
Není to jídlo, které asi budete vařit každý týden, ale pro slavnostní příležitosti a větší společnost je pečená krůta skvělá volba. Zbylé maso můžete využít do sendvičů nebo salátů, případně ho zapéct s těstovinami druhý den k večeři.
nad 2 hodiny
6–8 porcí
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu v 18.10 na Primě!
Odkaz
Suroviny (6–8 porcí)
Krůta:
- krůta 1 ks
- Česnek 6 stroužků
- čerstvý tymián 1 velká snítka
- změklé máslo 220 g
- Olej 2 lžíce
- Citron 1 ks
- Pomeranč 1 ks
- Cibule 1 ks
- Sůl 15 g na kilo
- bílý mletý pepř 1 lžička na kilo
Brambory:
Mrkev:
- velké mrkve 5 ks
- přepuštěné máslo 3 lžíce
- Cukr 1–2 lžíce
- šťáva z 1 menšího pomeranče
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- KRŮTA: Smíchejte máslo se snítkami tymiánu, šťávou a kůrou z 1 citronu, kůrou z 1/2 pomeranče, podrceným česnekem, pepřem a polovinou soli.
- Krůtu všude potřete ochuceným máslem, opatrně také nadzvedněte kůži na prsou a máslo dostaňte i tam, nezapomeňte ani na břišní dutinu. Do té ještě přidejte zbylý tymián, půlku pomeranče a přepůlenou cibuli. Dejte odležet do lednice, ideálně na 24 hodin.
- Troubu rozehřejte na 220 °C. Krůtu vyndejte z lednice hodinu před pečením, dejte ji do pekáče a na povrchu ještě mírně potřete olejem. Křídla zasuňte pod krůtu, nohy můžete svázat kuchyňským provázkem.
- Pekáč dejte do trouby a krůtu pečte 10 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C, krůtu zakryjte alobalem a pečte 2–2,5 hodiny, záleží na velikosti krůty. Během pečení krůtu polévejte vypečenou šťávou. Krůtu pak odkryjte a dopékejte ještě asi 40 minut dokřupava. (Maso by ve středu stehen mělo mít teplotu asi 70 °C, když krůtu vytáhnete z trouby, ještě se sama bude dodělávat).
- Hotovou krůtu zakryjte alobalem a nechte alespoň 30 minut dojít. Šťávu, kterou maso pustilo, mírně svařte, zjemněte máslem a schovejte na servírování.
- BRAMBORY: Brambory vařte v osolené vodě, ale nedovařte je docela, když do nich píchnete špejlí, neměli byste cítit moc velký odpor. Pak vodu slijte a brambory nechte dojít pod pokličkou v hrnci, kde se vařily. Nové brambory loupat nemusíte, ty pozdní radši oloupejte. Větší kusy překrájejte, menší nechte vcelku.
- Slaninu nakrájejte na menší kostky a začněte ji při střední teplotě vypékat v hlubší pánvi nebo hrnci, dokud nezačne chytat barvu a nepustí celkem dost tuku. Bude to trvat tak 10–15 minut.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Hned jak bude slanina mírně zbarvená, přidejte cibuli do pánve a pokračujte v restování, dokud cibule nezměkne a nevydusí se z ní voda. Zabere vám to ještě asi 15 minut.
- Troubu rozehřejte na 250 °C. Připravené brambory dejte do pekáče, osolte, opepřete, mírně zakápněte olejem a pečte, dokud nezačnou chytat barvu. Přidejte slaninu s cibulí, vše promíchejte a dopékejte dokřupava.
- MRKEV: Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší hranolky. V pánvi rozehřejte máslo a začněte karotky restovat, pokračujte, dokud nechytnou barvu a nezměknou. Poté přidejte cukr a počkejte, až zkaramelizuje. Přilijte šťávu z pomeranče, hezky se díky ní odpaří přípečky ze dna pánve. Nakonec mrkev osolte, opepřete a připravte k servírování.
Pečená krůta s karamelovou mrkví a slaninovými bramborami; foto: Darina Křivánková