zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Obrácený ananasový koláč
Spouštím video za 5s.

Obrácený ananasový koláč

Hodnoceno: 1x
Sladkého není nikdy dost. Tentokrát pro vás Karolína přichystala obrácený koláč s ananasem. Podávejte ho se zmrzlinou a nejen děti budou nadšené.
do 1,5 hodiny
8–10 porcí

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

reklama

Suroviny (8–10 porcí)

Na těsto:

Postup

  1. Na těsto promíchejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a solí. Přidejte nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek, 2–3 lžíce studené vody a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a uložte do chladničky, než připravíte náplň.
  2. Ananas okrájejte, napříč rozkrojte a vypíchněte tuhý střed. Pak ananas nakrájejte na 1,5–2cm kroužky.
  3. V pánvi vhodné do trouby o průměru 22–24 cm rozpusťte máslo, přisypte cukr a až se rozpustí, vložte ananas a koření. Opékejte několik minut, dokud cukr nezkaramelizuje a poté stáhněte z ohně. Pokud nemáte vhodnou pánev do trouby, použijte na opečení ananasu normální velkou pánev a na pečení si připravte koláčovou nepřilnavou formu. Tu pak vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.
  4. Do připravené formy vlijte karamelovou omáčku a vyložte ji plátky ananasu, badyán odstraňte. Pokud jste opékali ananas v pánvi vhodné do trouby, jen ananas rozprostřete po dně celé formy.
  5. Těsto vyválejte mezi dvěma fóliemi na kruh o něco větší než je forma a přeneste ho na ananas. Okraje zastrčte dovnitř pod ananas a těsto na několika místech propíchejte.
  6. Formu přesuňte do trouby a pečte 30–35 minut dozlatova.
  7. Nechte 10–15 minut chladnout. Pak uvolněte kulatým nožem okraje koláče od formy, přiklopte velkým talířem a opatrně obraťte ( při otáčení pozor, karamel je horký). Zůstane-li nějaký kus ananasu ve formě, vyjměte ho a položte zpět, kam patří. Nechte trochu zchladnout a podávejte vlažný se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou ozdobený lístky meduňky či máty.

Obrácený ananasový koláč  Foto:

Obrácený ananasový koláč  Foto:

Obrácený ananasový koláč                                                  Foto: Karolína, domácí kuchařka

reklama

Sledujte celou epizodu