Na těsto
- hladká mouka 200 g
- cukr moučka 1 lžíce
- Sůl 1/4 lžičky
- Máslo 100 g
- Žloutek 1 ks
- studená voda 2–3 lžíce
Na náplň a dokončení
- Ananas 1 ks
- Máslo 3 lžíce
- třtinový cukr 100 g
- badyán nebo špetka skořice
- zmrzlina nebo zakysaná smetana k podávání
- lístky meduňky či máty na ozdobu
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Na těsto promíchejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a solí. Přidejte nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek, 2–3 lžíce studené vody a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a uložte do chladničky, než připravíte náplň.
- Ananas okrájejte, napříč rozkrojte a vypíchněte tuhý střed. Pak ananas nakrájejte na 1,5–2cm kroužky.
- V pánvi vhodné do trouby o průměru 22–24 cm rozpusťte máslo, přisypte cukr a až se rozpustí, vložte ananas a koření. Opékejte několik minut, dokud cukr nezkaramelizuje a poté stáhněte z ohně. Pokud nemáte vhodnou pánev do trouby, použijte na opečení ananasu normální velkou pánev a na pečení si připravte koláčovou nepřilnavou formu. Tu pak vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Do připravené formy vlijte karamelovou omáčku a vyložte ji plátky ananasu, badyán odstraňte. Pokud jste opékali ananas v pánvi vhodné do trouby, jen ananas rozprostřete po dně celé formy.
- Těsto vyválejte mezi dvěma fóliemi na kruh o něco větší než je forma a přeneste ho na ananas. Okraje zastrčte dovnitř pod ananas a těsto na několika místech propíchejte.
- Formu přesuňte do trouby a pečte 30–35 minut dozlatova.
- Nechte 10–15 minut chladnout. Pak uvolněte kulatým nožem okraje koláče od formy, přiklopte velkým talířem a opatrně obraťte ( při otáčení pozor, karamel je horký). Zůstane-li nějaký kus ananasu ve formě, vyjměte ho a položte zpět, kam patří. Nechte trochu zchladnout a podávejte vlažný se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou ozdobený lístky meduňky či máty.