Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nové brambory šťouchané s hráškem
Nové brambory chutnají skvěle samy o sobě, ale zkuste je propojit s další jarní pohoutkou – cukrovým hráškem, a na talíři se objeví přímo esence jara. Výborná příloha třeba k pečenému kuřeti.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- nové brambory 600 g
- cukrový hrášek 100 g
- Máslo 2 plátky
- Šalvěj 4 lístky
- čerstvý hrášek vyloupaný 200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oškrábejte. V hrnci je zalijte vroucí vodou, osolte a vařte doměkka 15–20 minut. V malém kastrolu přiveďte k varu vodu a vsypte do ní cukrový hrášek. Vařte 2 minuty, poté jej sceďte a ochlaďte.
- V dalším kastrůlku rozpusťte máslo. Vložte do něj lístky šalvěje a 2 minuty je duste. Vyndejte je a vsypte kuličky čerstvého hrášku a přidejte lusky cukrového hrášku. Zaklopte pokličkou a duste hrášek asi 3 minuty.
- Vařené brambory sceďte a částečně je rozšťouchejte. Přidejte hrášek dušený v másle a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Nakonec doplňte lístky šalvěje.
- Prima tip: Můžete použít i mražený hrášek. Stačí ho nechat povolit a krátce podusit na másle.
JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Vydalo nakladatelství Smart Press