Suroviny
- celozrnné sušenky 250 g
- rozpuštěné máslo 90 g + na vysypání formy
- mandlová mouka 2 plné lžíce
Náplň
- tvaroh ve vaničce (polotučný) 3 ks balení 250 g
- cukr krupice 100 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- smetana ke šlehání 33% 250 ml
- Želatina 4 plátky + trocha studené vody
- švestky, rozpůlené a vypeckované 500 g
- Máslo 1 lžička
- třtinový cukr 1 lžíce
- trocha Tuzemáku
- jedlé květy na dozdobení (volitelné)
Článek
16 úžasných nepečených dezertů
Komu by se chtělo léto trávit u rozpálené trouby? Naštěstí je tolik jiných možností, jak připravit vynikající moučníky. Vyzkoušejte některý z našich nepečených receptů a...
Postup přípravy
- Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, přidejte k nim mandlovou mouku a rozpuštěné máslo. Vzniklým těstem vyplňte koláčovou formu (včetně okrajů) a dejte ji do lednice na 20 minut odpočinout.
- Želatinové plátky zalijte trochou studené vody a nechte je nabobtnat.
- Tvaroh prošlehejte s oběma druhy cukru. 150 ml smetany vyšlehejte dotuha a přimíchejte ji k tvarohu.
- Zbytek smetany nalijte do hrnce, zahřejte a odstavte. V zahřáté smetaně rozmíchejte želatinové plátky, které důkladně vyždímejte.
- Do smetany v hrnci dále přimíchejte 3 lžíce tvarohového krému a pak celou tuto směs vmíchejte do mísy s tvarohovým krémem. Náplň rozprostřete na připravený korpus a nechte v lednici minimálně 5 hodin zatuhnout (nejlépe přes noc).
- Před podáváním dozdobte koláč švestkami. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte švestky a zasypte cukrem.
- Asi tři minutky opékejte (záleží, jak jsou švestky zralé) a nakonec zakápněte Tuzemákem dle chuti. Promíchejte, nechte vystydnout a poté jimi koláč nazdobte.