Suroviny
- hladká mouka 200 g
- celozrnná mouka 100 g
- cukr krupice 120 g
- mák 3 lžíce
- citronová kůra (chemicky neošetřeného ) z 1 citronu
- bílý jogurt (plnotučný ) 150 g
- vejce 3 ks
- slunečnicový olej 90 g
- máslo (na vymazání formiček)
- hladká mouka (na vysypání formiček)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C a formu na muffiny pečlivě vymažte máslem a vysypte případně moukou nebo vyložte papírovými košíčky.
- Ve velké míse smíchejte oba druhy mouky s cukrem, mákem, práškem do pečiva a citronovou kůrou.
- V jiné míse vyšlehejte jogurt s vejci a olejem. Přidejte k nim suché přísady a promíchejte lžící. Těsto nezpracovávejte příliš dlouho, aby muffiny nebyly tuhé.
- Těsto naplňte do košíčků či formy, vložte ji do předehřáté trouby a pečte zhruba 25 minut. Zda jsou muffiny dobře upečené, poznáte tak, že se těsto nelepí na špejli, kterou do nich zapíchnete. Muffiny vytáhněte z trouby a před podáváním je nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Muffiny můžete zmrazit na později. Před podáváním je nechte rozmrazit několik minut v horké troubě.