Suroviny
- olivový olej 60 ml
- dýňová semínka 1 hrst
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- citronová šťáva (čerstvá ) 3 lžíce
- med 1 lžička
- karotka (naloupaná škrabkou na brambory na dlouhé proužky) 1 kg
- ředkvičky (nakrájené na velmi tenké plátky) 1 svazek
- bylinky (čertvé, petržel, máta, kopr, koriandr, estragon, bazalka – podle vaší chuti a dostupnosti) několik hrstí
- pažitka (nakrájená) 1 malá hrst
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup přípravy
V pánvi na středním stupni rozehřejte 1 lžíci oleje. Vsypte dýňová semínka a římský kmín a za promíchávání je smažte, až se lehce opečou a rozvoní, 4 až 5 minut. Přesuňte je na papírový ubrousek k odsátí tuku, osolte je a nechte stranou.V míse promíchejte citronovou šťávu, med, pepř a asi ¾ lžičky soli, až se med rozpustí. Pomalu zašlehejte zbylý olej, až vznikne emulze.Vmíchejte stužky mrkve a plátky ředkviček, pak na kousky natrhané bylinky s nasekanou pažitkou a polovinu dýňových semínek. Salát posypte zbylými semínky a je-li třeba, ještě ho osolte a opepřete. Podávejte nejlépe čerstvý, ale v uzavřené nádobě a v chladu ho můžete i několik hodin uchovat.
Mrkvový salát s ředkvičkami a orientálním švihem 2 Zdroj: Marek Kučera