Mrkvový salát s ředkvičkami a orientálním švihem

Moje hodnocení
3x

Typická ukázka krásného salátu pro období, kdy i u nás vystrkuje ze země růžky první křehká zelenina. Zkuste tedy tuhle krásnou, svěží kombinaci mrkve a ředkviček s nádhernou a trochu překvapivou vůní.

4 porce
30 minut
arabská

Suroviny

  • olivový olej 60 ml
  • dýňová semínka 1 hrst
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1/2 lžičky
  • citronová šťáva (čerstvá citronová šťáva) 3 lžíce
  • med 1 lžička
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1 špetka
  • karotka, naloupaná škrabkou na brambory na dlouhé proužky 1 kg
  • ředkvičky, nakrájené na velmi tenké plátky 1 svazek
  • čertvé bylinky, petržel, máta, kopr, koriandr, estragon, bazalka – podle vaší chuti a dostupnosti několik hrstí
  • nakrájená pažitka 1 malá hrst

Postup přípravy

V pánvi na středním stupni rozehřejte 1 lžíci oleje. Vsypte dýňová semínka a římský kmín a za promíchávání je smažte, až se lehce opečou a rozvoní, 4 až 5 minut. Přesuňte je na papírový ubrousek k odsátí tuku, osolte je a nechte stranou. V míse promíchejte citronovou šťávu, med, pepř a asi ¾ lžičky soli, až se med rozpustí. Pomalu zašlehejte zbylý olej, až vznikne emulze. Vmíchejte stužky mrkve a plátky ředkviček, pak na kousky natrhané bylinky s nasekanou pažitkou a polovinu dýňových semínek. Salát posypte zbylými semínky a je-li třeba, ještě ho osolte a opepřete. Podávejte nejlépe čerstvý, ale v uzavřené nádobě a v chladu ho můžete i několik hodin uchovat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty