zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Bramborový salát s fazolkami, čekankou, slaninou a vejci

Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou

Hodnoceno: 1x
Tento salát chutná nejlépe, když ho podáváte ještě za tepla. Studená křupavá poduška z čekanky a polníčku dodá salátu potřebnou svěžest, teplé brambory se slaninou a cibulí i správně uvařená vejce krásně zasytí. Bez uzardění servírujte jako hlavní jídlo.
do 30 minut
5 porcí

reklama

Suroviny (5 porcí)

K servírování:

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo – dole v tipu přesně zjistíte, jak na to, aby žloutek už nikdy nebyl suchý, drobivý a zelený. Celé brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde a nebudete si při tom pálit ruce.
  2. Lusky vhoďte do vroucí vody, 90 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelené.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere to asi 2 minuty v pohodovém tempu.
  4. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní i ty nejchutnější přípečky ze dna pánve! Přihoďte fazolky, vše dobře osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec do pánve přidejte uvařené brambory (větší překrájejte, menší klidně nechte v celku) a opatrně vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo octem. Chuť musí být hezky vyladěná.
  5. Z čekanky odkrojte spodní část (asi 2 cm) a vyhoďte ji. Zbylou čekanku pak rozdělte na jednotlivé listy a dejte ji do mísy. Přihoďte k ní polníček.
  6. Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte hladký dresink a nalijte ho taky do mísy. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Ochucené listy čekanky a polníček vyskládejte kolem obvodu talíře. Ve středu talíře ale nechte volné místo, do kterého rozprostřete teplou směs z pánve.
  7. Salát dozdobte překrájenými vejci, a pokud chcete, tak ještě dokřupava opečenými kousky slaniny.

Škoda nevědět: Aby vejce natvrdo bylo vždy perfektní, zkuste se držet postupu, který jsem se naučil od kamaráda Daniela Struny. Vejce vložte do rendlíku a zalijte studenou vodou. Vodu přiveďte k varu, zhruba minutu (max. 1,5 minuty) vejce povařte, poté vypněte oheň, rendlík zaklopte pokličkou a nechte vejce 15 minut dojít. Nakonec horkou vodu slijte, vejce pořádně zchlaďte studenou vodou a oloupejte.

Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou  Foto: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou; foto: Škoda nevařit 2

Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce

Škoda nevařit 2 Foto:

Martin Škoda

Martinova první kuchařka vyšla, když mu bylo pouhých 17 let, a hned si získala nejen chutě čtenářů, ale taky ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa.

Druhá kniha Martinovi vychází v jeho 22 a je stejně originální a nekonvenční jako autor sám. Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce představuje dvacet nadupaných kapitol, kdy každá kapitola znázorňuje jednu konkrétní akci s jídlem v hlavní roli.

AKCE, pestrost receptů, dostupnost surovin a variace příležitostí i prostředí, to jsou hlavní atributy zbrusu nové kuchařky, jejímž speciálním hostem se stal známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil své oblíbené recepty. Ke knize navíc pod taktovkou populárního muzikanta Jirky Buriana poprvé v české historii vznikl taky hudební singl a videoklip, který propojuje svět jídla a hudby.

reklama

Sledujte celou epizodu