zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Bramborový salát s fazolkami, čekankou, slaninou a vejci

Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou

Hodnoceno: 3x
Tento salát chutná nejlépe, když ho podáváte ještě za tepla. Studená křupavá poduška z čekanky a polníčku dodá salátu potřebnou svěžest, teplé brambory se slaninou a cibulí i správně uvařená vejce krásně zasytí. Bez uzardění servírujte jako hlavní jídlo.
do 30 minut
5 porcí

reklama

Suroviny (5 porcí)

K servírování:

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo – dole v tipu přesně zjistíte, jak na to, aby žloutek už nikdy nebyl suchý, drobivý a zelený. Celé brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde a nebudete si při tom pálit ruce.
  2. Lusky vhoďte do vroucí vody, 90 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelené.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere to asi 2 minuty v pohodovém tempu.
  4. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní i ty nejchutnější přípečky ze dna pánve! Přihoďte fazolky, vše dobře osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec do pánve přidejte uvařené brambory (větší překrájejte, menší klidně nechte v celku) a opatrně vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo octem. Chuť musí být hezky vyladěná.
  5. Z čekanky odkrojte spodní část (asi 2 cm) a vyhoďte ji. Zbylou čekanku pak rozdělte na jednotlivé listy a dejte ji do mísy. Přihoďte k ní polníček.
  6. Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte hladký dresink a nalijte ho taky do mísy. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Ochucené listy čekanky a polníček vyskládejte kolem obvodu talíře. Ve středu talíře ale nechte volné místo, do kterého rozprostřete teplou směs z pánve.
  7. Salát dozdobte překrájenými vejci, a pokud chcete, tak ještě dokřupava opečenými kousky slaniny.

Škoda nevědět: Aby vejce natvrdo bylo vždy perfektní, zkuste se držet postupu, který jsem se naučil od kamaráda Daniela Struny. Vejce vložte do rendlíku a zalijte studenou vodou. Vodu přiveďte k varu, zhruba minutu (max. 1,5 minuty) vejce povařte, poté vypněte oheň, rendlík zaklopte pokličkou a nechte vejce 15 minut dojít. Nakonec horkou vodu slijte, vejce pořádně zchlaďte studenou vodou a oloupejte.

Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou  Foto: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou; foto: Škoda nevařit 2

Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce

Škoda nevařit 2 Foto:

Martin Škoda

Martinova první kuchařka vyšla, když mu bylo pouhých 17 let, a hned si získala nejen chutě čtenářů, ale taky ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa.

Druhá kniha Martinovi vychází v jeho 22 a je stejně originální a nekonvenční jako autor sám. Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce představuje dvacet nadupaných kapitol, kdy každá kapitola znázorňuje jednu konkrétní akci s jídlem v hlavní roli.

AKCE, pestrost receptů, dostupnost surovin a variace příležitostí i prostředí, to jsou hlavní atributy zbrusu nové kuchařky, jejímž speciálním hostem se stal známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil své oblíbené recepty. Ke knize navíc pod taktovkou populárního muzikanta Jirky Buriana poprvé v české historii vznikl taky hudební singl a videoklip, který propojuje svět jídla a hudby.

reklama

Sledujte celou epizodu