La Giardiniera – zelenina naložená v oleji

Moje hodnocení
13x

Italský název lze přeložit jako zahrada ve sklenici a odkazuje na tradiční způsob uchovávání úrody. Olej funguje jako přirozený konzervant, jehož sílu násobí ještě sůl. Koření, cukr a vinný ocet se postará o lahodné dochucení. Takto lze zpracovat kteroukoliv pevnější zeleninu a uchovat ji až do příští sezony. Skvěle se hodí k sýrům, uzeninám a masu a ve sklenici vypadá prostě krásně.

2 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu přiveďte k varu ocet s vodou a přidejte sůl, cukr a koření podle chuti.
  2. Mezitím zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, proužky nebo kolečka.
  3. Každý druh zeleniny postupně povařte krátce v nálevu, aby zelenina zkřehla, ale zůstala ještě křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte v cedníku nebo na mělkém talíři okapat.
  4. Zeleninu rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Zalijte ji olejem jen tak, aby byla ponořená, a pevně sklenici zavíčkujte. Několikrát jemně poklepejte dnem o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě, nejlépe ale chutná zhruba za 2 týdny.
  5. Uzavřené sklenice můžete ještě rychle sterilovat – postavte je do hrnce s horkou vodou, přiveďte k varu, povařte 1 minutu, vyjměte a nechte uschnout na prkénku na utěrce.

PRIMA TIPY:

  • Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny použijte 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1 : 1, tedy 1 díl octa na 1 díl vody, nebo 2 : 1 ve prospěch octa.
  • Takto konzervovaná zelenina vydrží v chladu a tmě až 1 rok. Po otevření ji můžete uchovávat mimo lednici až 1 měsíc, z lednice ji můžete ujídat postupně až 3 měsíce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty