zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
La Giardiniera – zelenina naložená v oleji
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni La Giardiniera – zelenina naložená v oleji

La Giardiniera – zelenina naložená v oleji

Hodnoceno: 4x
Italský název lze přeložit jako zahrada ve sklenici a odkazuje na tradiční způsob uchovávání úrody. Olej funguje jako přirozený konzervant, jehož sílu násobí ještě sůl. Koření, cukr a vinný ocet se postará o lahodné dochucení. Takto lze zpracovat kteroukoliv pevnější zeleninu a uchovat ji až do příští sezony. Skvěle se hodí k sýrům, uzeninám a masu a ve sklenici vypadá prostě krásně.
do 1 hodiny
2–3 sklenice porce

reklama

Postup

  1. Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu přiveďte k varu ocet s vodou a přidejte sůl, cukr a koření podle chuti. 
  2. Mezitím zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, proužky nebo kolečka.
  3. Každý druh zeleniny postupně povařte krátce v nálevu, aby zelenina zkřehla, ale zůstala ještě křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte v cedníku nebo na mělkém talíři okapat. 
  4. Zeleninu rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Zalijte ji olejem jen tak, aby byla ponořená, a pevně sklenici zavíčkujte. Několikrát jemně poklepejte dnem o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě, nejlépe ale chutná zhruba za 2 týdny. 
  5. Uzavřené sklenice můžete ještě rychle sterilovat – postavte je do hrnce s horkou vodou, přiveďte k varu, povařte 1 minutu, vyjměte a nechte uschnout na prkénku na utěrce. 

PRIMA TIPY:

  • Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny použijte 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1 : 1, tedy 1 díl octa na 1 díl vody, nebo 2 : 1 ve prospěch octa.
  • Takto konzervovaná zelenina vydrží v chladu a tmě až 1 rok. Po otevření ji můžete uchovávat mimo lednici až 1 měsíc, z lednice ji můžete ujídat postupně až 3 měsíce. 
La Giardiniera – zelenina naložená v oleji
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni La Giardiniera – zelenina naložená v oleji

reklama

Zachraň jídlo v kuchyni

Originální kuchařka, která změní váš pohled na jídlo a vaření. Ukáže vám, jak i z mála běžných surovin vykouzlíte fantastický pokrm, jak využít zeleninovou nať, slupky z melounu, zeleninové odřezky, kosti i lák z okurek. Naučí vás vařit jako profesionál, protože šéfkuchař ví, že jídlo jsou peníze a každý kousek může zazářit, pokud dostane optimální péči. Kniha je nabytá informacemi o plýtvání potravinami i praktickými tipy, jak to můžete omezit. Kapitoly jsou přehledně rozděleny podle druhů surovin, takže hned zjistíte, jak využít starší chléb, zbylé brambory od oběda nebo mrkvovou nať.

Sto receptů na předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty, svačiny i party pohoštění funguje jako nepřeberná inspirace, protože najednou zjistíte, že pochutnat si můžete téměř na všem. 

www.zachranjidlo.cz