Suroviny
- bílý vinný ocet 750 ml
- voda 750 ml
- cukr krupice (lze vynechat) 30 g
- zelenina (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky) 1 kg
- řepkový olej (na zalití zeleniny v poměru 1 : 1)
- olivový olej (na zalití zeleniny v poměru 1 : 1)
- chilli
- česnek
- bobkový list
- hřebíček
- pepř celý
- sůl 50 g
Postup přípravy
- Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu přiveďte k varu ocet s vodou a přidejte sůl, cukr a koření podle chuti.
- Mezitím zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, proužky nebo kolečka.
- Každý druh zeleniny postupně povařte krátce v nálevu, aby zelenina zkřehla, ale zůstala ještě křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte v cedníku nebo na mělkém talíři okapat.
- Zeleninu rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Zalijte ji olejem jen tak, aby byla ponořená, a pevně sklenici zavíčkujte. Několikrát jemně poklepejte dnem o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě, nejlépe ale chutná zhruba za 2 týdny.
- Uzavřené sklenice můžete ještě rychle sterilovat – postavte je do hrnce s horkou vodou, přiveďte k varu, povařte 1 minutu, vyjměte a nechte uschnout na prkénku na utěrce.
PRIMA TIPY:
- Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny použijte 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1 : 1, tedy 1 díl octa na 1 díl vody, nebo 2 : 1 ve prospěch octa.
- Takto konzervovaná zelenina vydrží v chladu a tmě až 1 rok. Po otevření ji můžete uchovávat mimo lednici až 1 měsíc, z lednice ji můžete ujídat postupně až 3 měsíce.
La Giardiniera – zelenina naložená v oleji Zdroj: Zachraň jídlo v kuchyni