Kuřecí tartiflette

Moje hodnocení
2x

Francouzská klasika se hrdě staví na odpor i té nejlezavější zimě. Oběd, večeře nebo zahřívačka po lyžovačce pomocí luxusních zapečených brambor – prostě nic lepšího nenajdete.

6 porcí
60 minut
francouzská

Suroviny

  • brambory 700 g
  • baby špenát 300 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • velká cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • česnek 2 velké stroužky
  • anglická slanina, nakrájená na hranolky 200 g
  • hladká mouka 2 lžíce
  • máslo na vymazání
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • kuřecí vývar 200 ml
  • zbylé pečené nebo grilované kuře, natrhané na vlákna 370 g
  • sýr Reblochon bez kůrky, nakrájený 250 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrájejte na 3mm plátky a v osolené vodě je zlehka povařte 5 minut, až zkřehnou. Sceďte je. Špenát propláchněte, zalijte ho vroucí vodou z konvice, aby zavadl, pak znovu propláchněte studenou vodou a vymačkejte.
  2. Olej rozehřejte na středním příkonu v pánvi a smažte na něm asi 8 minut cibuli, až změkne. Vmíchejte česnek a smažte ještě 2 minuty, pak vsypte do misky. V pánvi teď vyškvařte slaninu. Vsypte do misky a vše promíchejte s moukou.
  3. Zapékací formu o objemu 2 litry vymažte máslem. Smetanu promíchejte s vývarem, osolte a opepřete. Do formy střídavě vrstvěte brambory, cibuli, slaninu, špenát, maso a polovinu sýra a zalévejte smetanou. Zakončete vrstvou brambor. Osolte.
  4. Vložte do trouby a pečte 30 minut, pak posypte zbylým sýrem a vraťte ještě na 10 až 15 minut do trouby, až povrch zezlátne a tartiflette bude žhavá.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty