Suroviny
- brambory 700 g
- baby špenát 300 g
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (velká, nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek 2 velké stroužky
- anglická slanina (nakrájená na hranolky) 200 g
- hladká mouka 2 lžíce
- máslo (na vymazání)
- smetana ke šlehání 200 ml
- kuřecí vývar 200 ml
- kuřecí maso (zbylé pečené nebo grilované kuře, natrhané na vlákna) 370 g
- sýr (sýr Reblochon bez kůrky, nakrájený) 250 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrájejte na 3mm plátky a v osolené vodě je zlehka povařte 5 minut, až zkřehnou. Sceďte je. Špenát propláchněte, zalijte ho vroucí vodou z konvice, aby zavadl, pak znovu propláchněte studenou vodou a vymačkejte.
- Olej rozehřejte na středním příkonu v pánvi a smažte na něm asi 8 minut cibuli, až změkne. Vmíchejte česnek a smažte ještě 2 minuty, pak vsypte do misky. V pánvi teď vyškvařte slaninu. Vsypte do misky a vše promíchejte s moukou.
- Zapékací formu o objemu 2 litry vymažte máslem. Smetanu promíchejte s vývarem, osolte a opepřete. Do formy střídavě vrstvěte brambory, cibuli, slaninu, špenát, maso a polovinu sýra a zalévejte smetanou. Zakončete vrstvou brambor. Osolte.
- Vložte do trouby a pečte 30 minut, pak posypte zbylým sýrem a vraťte ještě na 10 až 15 minut do trouby, až povrch zezlátne a tartiflette bude žhavá.
Kuřecí tartiflette Zdroj: Marek Kučera