zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kuřecí placičky Waldorf
Autor: Večeře u Florentýny Kuřecí placičky Waldorf

Kuřecí placičky Waldorf

Hodnoceno: 78x
Nedovedu už přesně říct, co mě k téhle kombinaci vedlo, prostě jsem se přistihla, jak v míse spojuji dohromady věci, které jsem předtím posbírala po kuchyni a v lednici. Ne nadarmo se tvrdí, že co dozrává v přírodě ve stejnou dobu, jde na talíři velmi dobře dohromady.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Kuřecí maso opláchněte, zbavte ho nejedlých částí (chrupavek a zbytků kostí, případně i malých šlach) a podélně nakrájejte na 1–1,5cm plátky. Příčně je překrájejte na stejně velké kostičky a vhoďte do mísy. Zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a nechte zatím odpočívat.
  2. Z celeru odřízněte spodní i horní část. Postavte ho na prkénko zarovnanou spodní částí dolů a postupně kolem dokola okrájejte hnědou zvrásněnou slupku až na bílou dřeň. Opláchněte, rozčtvrťte a nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nastrouhejte nahrubo. Nakonec na stejném struhadle nastrouhejte i sýr.
  3. Nastrouhané suroviny přidejte ke kuřecímu masu, zalijte rozšlehanými vejci, zasypte moukou a promíchejte na kompaktní hmotu.
  4. Rozehřejte velkou, pokud možno nepřilnavou pánev s takovým množstvím oleje, aby dosahoval do výšky necelého centimetru. Do horkého oleje vlijte lžíci připravené směsi a rozetřete ji do pánve jako placičku velkou 6–8 cm. Obrácenou stranou lžíce zamáčkněte všechny vyčnívající kousky masa a uhlaďte. Tímto způsobem vytvořte v pánvi 5–6 placiček nebo kolik se jich vejde. Smažte na středním vyšším stupni 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte jemně a opatrně, ať křehké placičky neroztrháte. Zpevní, teprve až je řádně dosmažíte.
  5. Usmažené placičky odkládejte do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podávejte teplé, klidně za doprovodu nějakého zimního salátu, nejlépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje. Ač se to nezdá, po pečivu se nejspíš nikdo ptát nebude.

Večeře u Florentýny Foto: VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

reklama