Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Kuře se špenátovo - mandlovou nádivkou a bramborová kaše s pečeným česnekem
Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem
Geniální recept na oblíbené kuře na neděli :) Zkuste ho tentokrát doplnit nádivkou se špenátem a mandlemi, která bude fungovat jako jedna z příloh. Tou druhou je neodolatelná bramborová kaše oživená chutí pečeného česneku.
do 1,5 hodiny
4 porce
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Suroviny (4 porce)
Kuře s nádivkou:
- celé kuře (1,5–2 kg) 1 ks
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- rohlíky nebo housky, nakrájené na kostičky 2 ks
- Máslo 1 lžíce + 2 plátky pod kůži
- vejce, bílky a žloutky zvlášť 1 velké nebo 2 malé
- Mléko asi 200 ml
- mandle, oloupané a nasekané 30 g
- anglická slanina, nakrájená na kostičky 30 g
- čerstvý špenát, opraný a pokrájený 1 hrst
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 menší hrst
- česnek, prolisovaný 1 stroužek
- špetka muškátového oříšku
Bramborová kaše:
- brambory, oloupané 1 kg
- Mléko 200 ml
- Máslo 1 velká lžíce
- hladkolistá petžel, nasekaná 1 menší hrst
- česnek, upečený v pekáčku společně s kuřetem 1–2 palice
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180 °C.
- Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.
- Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.
- Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.
- Tip: Je-li kůžička málo opečená a maso již měkké, potřete ho ke konci pečení máslem a dopečte na barvu.
- Bramborová kaše: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.
- Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.
- Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.
Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem Foto: archiv Prima