reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Kuře se špenátovo - mandlovou nádivkou a bramborová kaše s pečeným česnekem

Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem

Hodnoceno: 0x
Geniální recept na oblíbené kuře na neděli :) Zkuste ho tentokrát doplnit nádivkou se špenátem a mandlemi, která bude fungovat jako jedna z příloh. Tou druhou je neodolatelná bramborová kaše oživená chutí pečeného česneku.
do 1,5 hodiny
4 porce

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

reklama

Postup

  1. Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180 °C.
  2. Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.
  3. Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.
  4. Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.
  5. Tip: Je-li kůžička málo opečená a maso již měkké, potřete ho ke konci pečení máslem a dopečte na barvu.
  6. Bramborová kaše: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.
  7. Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.
  8. Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.

Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem  Foto:

Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem  Foto:

Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem                    Foto: archiv Prima

reklama

Sledujte celou epizodu