Suroviny
- hrách (půlený žlutý hrách (nebo zelený), namočený přes noc do studené vody) 300 g
- zeleninový vývar (nebo voda) 1,2 litru
- saturejka (čerstvá nebo tymián) 1 snítka
- uzená slanina 2 plátky
- sádlo (nebo olej) 1 lžička
- cibule 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana na vaření (12% (nemusí být)) 1 hrnek
Postup přípravy
- Z hrachu slijte případnou zbylou vodu. V hrnci ho zalijte vývarem nebo čerstvou vodou a uveďte do varu. Vložte snítku saturejky nebo tymiánu, 1 plátek slaniny, teplotu snižte na mírnou a hrách vařte do změknutí, což může trvat zhruba 45 minut až hodinu, záleží na stáří a druhu hrachu.
- V jiném hrnci rozehřejte tuk, přidejte nadrobno nakrájený druhý plátek slaniny a na středním stupni slaninu vyškvařte, až pustí tuk. Vsypte cibuli nakrájenou na kolečka a osmažte ji dozlatova, pak ji vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou. Tuk v hrnci zaprašte moukou, nechte ji trochu zezlátnout a zalijte trochou studené vody. Promíchejte a do hrnce vlijte uvařený hrách i s tekutinou. Uvařenou slaninu a saturejku vyndejte. Promíchejte, případně dolijte trochu vody nebo vývaru, je-li polévka příliš hustá. Vařte mírným varem asi 10 až 15 minut.
- Chcete-li, můžete do polévky přidat smetanu a nechat trochu prohřát, případně můžete část hrachu nebo všechen rozmixovat, ať už se smetanou, nebo bez ní. Polévku podávejte posypanou osmaženou cibulkou, případně pár lístky čerstvé saturejky nebo tymiánu.
PRIMA TIP: Pro efekt i další zvýraznění chuti můžete ještě osmažit několik plátků slaniny (případně pancetty nebo prosciutta) dokřupava a polévku jimi ozdobit.