návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Hrachová polévka ze žlutého hrachu se slaninou

Hodnoceno: 6x
4 porce
do 1 hodiny
Hrachová polévka ze žlutého hrachu se slaninou
Autor: Marek Kučera Hrachová polévka ze žlutého hrachu se slaninou
Snad už pominuly doby, kdy školní nebo závodní hrachovka vyvolávala noční můry. Byl to strašný a nezasloužený osud pro jednu z nejlepších polévek, jaké lidstvo vymyslelo. Luštěniny jsou odpradávna jedním z pilířů národní kuchyně, který bychom neměli nechat zhroutit. To se ovšem nestane, když si podobné polévky oblíbíte, a to se zase stane velmi rychle.

Postup

  1. Z hrachu slijte případnou zbylou vodu. V hrnci ho zalijte vývarem nebo čerstvou vodou a uveďte do varu. Vložte snítku saturejky nebo tymiánu, 1 plátek slaniny, teplotu snižte na mírnou a hrách vařte do změknutí, což může trvat zhruba 45 minut až hodinu, záleží na stáří a druhu hrachu.
  2. V jiném hrnci rozehřejte tuk, přidejte nadrobno nakrájený druhý plátek slaniny a na středním stupni slaninu vyškvařte, až pustí tuk. Vsypte cibuli nakrájenou na kolečka a osmažte ji dozlatova, pak ji vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou. Tuk v hrnci zaprašte moukou, nechte ji trochu zezlátnout a zalijte trochou studené vody. Promíchejte a do hrnce vlijte uvařený hrách i s tekutinou. Uvařenou slaninu a saturejku vyndejte. Promíchejte, případně dolijte trochu vody nebo vývaru, je-li polévka příliš hustá. Vařte mírným varem asi 10 až 15 minut.
  3. Chcete-li, můžete do polévky přidat smetanu a nechat trochu prohřát, případně můžete část hrachu nebo všechen rozmixovat, ať už se smetanou, nebo bez ní. Polévku podávejte posypanou osmaženou cibulkou, případně pár lístky čerstvé saturejky nebo tymiánu.

PRIMA TIP: Pro efekt i další zvýraznění chuti můžete ještě osmažit několik plátků slaniny (případně pancetty nebo prosciutta) dokřupava a polévku jimi ozdobit.

Hrachová polévka ze žlutého hrachu se slaninou
Autor: Marek Kučera Hrachová polévka ze žlutého hrachu se slaninou

Další báječné česko-slovenské polévky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si zimní radovánky i kouzelné svátky s novým číslem časopisu Prima FRESH