redakce Prima FRESH

Hrachová polévka ze žlutého hrachu se slaninou

Moje hodnocení
15x

Snad už pominuly doby, kdy školní nebo závodní hrachovka vyvolávala noční můry. Byl to strašný a nezasloužený osud pro jednu z nejlepších polévek, jaké lidstvo vymyslelo. Luštěniny jsou odpradávna jedním z pilířů národní kuchyně, který bychom neměli nechat zhroutit. To se ovšem nestane, když si podobné polévky oblíbíte, a to se zase stane velmi rychle.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Z hrachu slijte případnou zbylou vodu. V hrnci ho zalijte vývarem nebo čerstvou vodou a uveďte do varu. Vložte snítku saturejky nebo tymiánu, 1 plátek slaniny, teplotu snižte na mírnou a hrách vařte do změknutí, což může trvat zhruba 45 minut až hodinu, záleží na stáří a druhu hrachu.
  2. V jiném hrnci rozehřejte tuk, přidejte nadrobno nakrájený druhý plátek slaniny a na středním stupni slaninu vyškvařte, až pustí tuk. Vsypte cibuli nakrájenou na kolečka a osmažte ji dozlatova, pak ji vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou. Tuk v hrnci zaprašte moukou, nechte ji trochu zezlátnout a zalijte trochou studené vody. Promíchejte a do hrnce vlijte uvařený hrách i s tekutinou. Uvařenou slaninu a saturejku vyndejte. Promíchejte, případně dolijte trochu vody nebo vývaru, je-li polévka příliš hustá. Vařte mírným varem asi 10 až 15 minut.
  3. Chcete-li, můžete do polévky přidat smetanu a nechat trochu prohřát, případně můžete část hrachu nebo všechen rozmixovat, ať už se smetanou, nebo bez ní. Polévku podávejte posypanou osmaženou cibulkou, případně pár lístky čerstvé saturejky nebo tymiánu.

PRIMA TIP: Pro efekt i další zvýraznění chuti můžete ještě osmažit několik plátků slaniny (případně pancetty nebo prosciutta) dokřupava a polévku jimi ozdobit.

Další báječné česko-slovenské polévky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty