Suroviny
- filet z lososa (s kůží vcelku) 600 g
- červená řepa (vařená oloupaná ) 400 g
- cukr krupice 200 g
- sůl 400 g
Postup přípravy
- Lososa zbavte kostí (přejeďte po něm hřbetem ruky a kosti vytáhněte pinzetou) a tmavé tučné části na břiše.
- Červenou řepu rozmixujte se solí a cukrem dohladka. Velký tác, na který se vejde losos, vyložte několika vrstvami potravinářské fólie, aby přesahovaly tác. Doprostřed fólie rozprostřete polovinu řepné směsi, položte navrch lososa a na něj rozetřete zbylou řepnou směs. Pevně zabalte do potravinářské fólie, aby marináda pokrývala celého lososa, a uložte na 24 hodin do lednice.
- Marinovaného lososa vybalte z fólie, seškrábněte marinádu a opláchněte rybu pod tekoucí studenou vodou. Osušte ji papírovou utěrkou a ostrým nožem nakrájejte filet na tenké plátky. Začněte od ocasního konce. Nenakrájeného lososa zabalte zpět do potravinářské fólie, v lednici vydrží 3–4 dny.
PRIMA TIP: Červenou řepu můžete koupit předvařenou vakuově balenou, nebo ji uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 1 hodinu a za stejný čas ji upečete v troubě – řepu ve slupce zabalte s kapkou olivového oleje do alobalu a pečte při 200 °C doměkka. Vybalte, nechte zchladnout a oloupejte.
Losos marinovaný v červené řepě Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina