James Martin

Losos marinovaný v červené řepě

Moje hodnocení
16x

Marinovaného lososa vám asi nemusíme obšírně představovat, protože to je ten nejjednodušší a nejefektnější způsob, jak podávat lososa na večírku nebo prodloužit jeho trvanlivost a určitě jste ho už mnohokrát jedli. Stačí ho ochutit, pečlivě zabalit do potravinářské fólie a uložit na 24 hodin do lednice. Zkuste ho ale zkombinovat s červenou řepou, která se postará nejen o zajímavou chuť, ale i nevšední vzhled.

8 porcí
30 minut
skandinávská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Lososa zbavte kostí (přejeďte po něm hřbetem ruky a kosti vytáhněte pinzetou) a tmavé tučné části na břiše.
  2. Červenou řepu rozmixujte se solí a cukrem dohladka. Velký tác, na který se vejde losos, vyložte několika vrstvami potravinářské fólie, aby přesahovaly tác. Doprostřed fólie rozprostřete polovinu řepné směsi, položte navrch lososa a na něj rozetřete zbylou řepnou směs. Pevně zabalte do potravinářské fólie, aby marináda pokrývala celého lososa, a uložte na 24 hodin do lednice.
  3. Marinovaného lososa vybalte z fólie, seškrábněte marinádu a opláchněte rybu pod tekoucí studenou vodou. Osušte ji papírovou utěrkou a ostrým nožem nakrájejte filet na tenké plátky. Začněte od ocasního konce. Nenakrájeného lososa zabalte zpět do potravinářské fólie, v lednici vydrží 3–4 dny.

PRIMA TIP: Červenou řepu můžete koupit předvařenou vakuově balenou, nebo ji uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 1 hodinu a za stejný čas ji upečete v troubě – řepu ve slupce zabalte s kapkou olivového oleje do alobalu a pečte při 200 °C doměkka. Vybalte, nechte zchladnout a oloupejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty