Najděte si recept
Na co máte chuť?

Gravlax s hořčičným dresinkem
V dnešní době nám na přípravu marinovaného lososa postačí plastová nádoba, lednička a pár přísad. Tradičně se gravlax podává zastudena spolu s hořčičným dresinkem a chlebem nebo vařenými bramborami.
Suroviny (4–6 porce)
Marináda:
- čerstvý kopr, nasekaný 1 svazek
- cukr krupice 100 g
- Sůl 100 g
- bílý pepř 1 lžíce
Dresink:
- dijónská hořčice 50 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- Olej 100 ml
- čerstvý kopr, nasekaný 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Postup
- Filé omyjte a osušte. Kopr nasekejte a smíchejte s cukrem, solí a pepřem.
- Maso dobře potřete směsí z obou stran a uložte do vzduchotěsné plastové nádoby do lednice. Po 24 hodinách lososa v nádobě otočte.
- Po 2 dnech maso očistěte od marinády a pod 45 stupňovým úhlem nakrájejte na tenké plátky.
- Na dresink smíchejte hořčici, cukr a ocet a podle chuti osolte a opepřete. Po kapkách a za intenzivního míchání přidávejte olej. Dresink by měl být hustý a dobře spojený s olejem. Přidejte nasekaný kopr.
- Plátky lososa servírujte polité dresinkem samotné, s žitným chlebem nebo vařeným bramborem.
PRIMA TIP: Poměr soli a cukru v marinádě je otázkou chuti. Více cukru dodá masu krémovitější konzistenci. Naopak více soli a delší doba marinování přinesou tužší a slanější výsledný produkt. Můžete experimentovat i s různým kořením a exotickými přísadami, jako je koriandr, chilli nebo citronová tráva.
Švédská kuchařka – kulinářské tradice Severu
Dominika Wittenberg Gašparová
Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine.
Autorka vás naučí, jak připravit na severu tolik milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz