Suroviny
- losos (s kůží a bez kostí) 1 kg
 - žitný chleba (nebo vařené brambory jako příloha)
 
Marináda
- kopr (čerstvý, nasekaný) 1 svazek
 - cukr krupice 100 g
 - sůl 100 g
 - bílý pepř 1 lžíce
 
Dresink
- dijonská hořčice 50 ml
 - cukr krupice 1 lžíce
 - vinný ocet 1 lžíce
 - olej 100 ml
 - kopr (čerstvý, nasekaný) 1 hrst
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř (bílý )
 
V dnešní době nám na přípravu marinovaného lososa postačí plastová nádoba, lednička a pár přísad. Tradičně se gravlax podává zastudena spolu s hořčičným dresinkem a chlebem nebo vařenými bramborami.
    
    
Postup přípravy
- Filé omyjte a osušte. Kopr nasekejte a smíchejte s cukrem, solí a pepřem.
 - Maso dobře potřete směsí z obou stran a uložte do vzduchotěsné plastové nádoby do lednice. Po 24 hodinách lososa v nádobě otočte.
 - Po 2 dnech maso očistěte od marinády a pod 45 stupňovým úhlem nakrájejte na tenké plátky.
 - Na dresink smíchejte hořčici, cukr a ocet a podle chuti osolte a opepřete. Po kapkách a za intenzivního míchání přidávejte olej. Dresink by měl být hustý a dobře spojený s olejem. Přidejte nasekaný kopr.
 - Plátky lososa servírujte polité dresinkem samotné, s žitným chlebem nebo vařeným bramborem.