Suroviny
- losos (s kůží a bez kostí) 1 kg
- žitný chleba (nebo vařené brambory jako příloha)
Marináda
- kopr (čerstvý, nasekaný) 1 svazek
- cukr krupice 100 g
- sůl 100 g
- bílý pepř 1 lžíce
Dresink
- dijonská hořčice 50 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- olej 100 ml
- kopr (čerstvý, nasekaný) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
V dnešní době nám na přípravu marinovaného lososa postačí plastová nádoba, lednička a pár přísad. Tradičně se gravlax podává zastudena spolu s hořčičným dresinkem a chlebem nebo vařenými bramborami.
Postup přípravy
- Filé omyjte a osušte. Kopr nasekejte a smíchejte s cukrem, solí a pepřem.
- Maso dobře potřete směsí z obou stran a uložte do vzduchotěsné plastové nádoby do lednice. Po 24 hodinách lososa v nádobě otočte.
- Po 2 dnech maso očistěte od marinády a pod 45 stupňovým úhlem nakrájejte na tenké plátky.
- Na dresink smíchejte hořčici, cukr a ocet a podle chuti osolte a opepřete. Po kapkách a za intenzivního míchání přidávejte olej. Dresink by měl být hustý a dobře spojený s olejem. Přidejte nasekaný kopr.
- Plátky lososa servírujte polité dresinkem samotné, s žitným chlebem nebo vařeným bramborem.