Suroviny
- losos cca 1kg filet
- mořská sůl 150 g
- třtinový cukr 150 g
- badyán 2 hvězdičky
- pepř 1 rovná lžíce
- vodka 40 ml
- pomeranč 2 ks
- citron 2 ks
- kopr 1 velký svazek
Křenová omáčka
- zakysaná smetana 150 ml
- křen 50 g
- citronová kůra 1/2
- sůl
- cukr
Hořčičná omáčka
- hořčice 2 lžíce
- med 2 lžíce
- olivový olej 4 lžíce
- kopr 2 lžíce
- jablečný ocet
K podávání
Postup přípravy
- Začistěte filet lososa a zkontrolujte, zda v něm nezbyly kůstky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou nebo kleštičkami a položte ho kůží do mísy. Smíchejte cukr, sůl, nadrcené (rozmixované) koření a nastrouhanou kůru z citrusů. Nakonec přidejte polovinu nasekaného kopru a prsty zpracujte na drobenku.
- Filet lososa pokapejte alkoholem, rovnoměrně posypte marinovací směsí a přitiskněte ji na lososa. Pak filet přetáhněte potravinovou folií a tu také přitiskněte. Filet pak zatižte prkénkem se zátěží a nechte dva dny marinovat v ledničce.
- Z lososa setřete marinádu, opláchněte ho studenou vodou a osušte jej. Kůži seřízněte nožem nebo stáhněte rukou; maso přidržujte prsty. Vrchní stranu filetu obalte (obtiskněte) v druhé polovině nasekaného kopru. Lososa krájejte na tenké plátky a podávejte s pečivem, klínky citronu, salátovými lístky a omáčkami.
- Na křenovou omáčku prošlehejte kysanou smetanu, jemně strouhaný křen, citronovou šťávu a kůru a osolte, případně přislaďte. V druhé misce prošlehejte všechny suroviny na hořčičnou omáčku a dolaďte ji dle chuti.