Lucie Dvořáková

Duhový dort

Moje hodnocení
25x

Chvíle před rozkrojením dortu je plná příslibů. Jaký bude? Jak vypadá uvnitř? Jak chutná? U tohoto kousku oněmíte úžasem... a pak se nejspíš rozzáříte. Objevíte duhu a můžete ji sníst!

10 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Dokončení

Postup přípravy

  1. Připravte si 3 archy pečicího papíru. Na každý nakreslete 2 kruhy o průměru 18 cm a nechte mezi nimi alespoň 4 cm rozestupy.
  2. Vejce s oběma cukry našlehejte do husté nadýchané pěny a hmotu rozdělte na šest stejných dílů. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Obsah první misky obarvěte nažluto, pečlivě rozmíchejte barvu pomocí gumové stěrky, ale nemíchejte příliš, aby směs neklesla. Přes jemný cedník prosejte 1/6 mouky a opatrně, ale pečlivě promíchejte. Těsto rozetřete na pečicí papír do předkresleného kruhu, aby ho 1 cm přesahovalo.
  4. Stejným způsobem připravte zbylá těsta – pěnu v druhé misce obarvěte naoranžovo (žlutá + červená), třetí načerveno, čtvrtou nafialovo (červená + modrá), pátou namodro a šestou nazeleno. Korpusy okamžitě (a postupně) upečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 7 minut. Zda je piškot upečený, zjistíte tak, že na něj jemně zatlačíte prstem a piškot se rychle vrátí.
  5. Vyjměte je, posypte sítkem moučkovým cukrem, zakryjte pečicím papírem, obraťte a pečicí papír s předkreslenými kruhy sloupněte. Korpusy nechte vychladnout.
  6. Pomocí okruží z dortové formy o průměru 18 cm naznačte na upečených plátech kruhy a ostrým nožem je vykrojte.
  7. Máslo s oběma cukry šlehejte na vyšší otáčky 5 minut, až zesvětlá. Snižte otáčky a postupně zašlehávejte krémový sýr.
  8. Na tác položte okruží z dortové formy o průměru 18 cm a boky vyložte dortovou páskou. Na dno položte fialový plát, pomažte ho asi 1/7 krému, přitlačte navrch modrý plát, pomažte ho krémem a stejným způsobem pokračujte zeleným, žlutým, oranžovým a červeným korpusem. Vršek dortu potřete krémem. Sejměte okruží a pásku a zbylým krémem pomažte i boky dortu. Nechte odležet alespoň 6 hodin v chladu a před podáváním ho ozdobte cukrovým zdobením.

PRIMA TIP: Těsto rozdělíte na šest stejných dílů jednoduchým způsobem. Zvažte prázdnou mísu, ve které našleháte vejce s oběma cukry do husté hladké pěny a mísu opět zvažte. Odečtěte od ní původní váhu, vydělte výsledek šesti a navažte těsto do misek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty