Těsto
- vejce 6 ks
- cukr krupice 160 g
- vanilkový cukr 10 g
- hladká mouka 200 g
- potravinářské barvivo (gelové,žluté, červené, modré, zelené)
Krém
- máslo (změklé ) 300 g
- krémový sýr 300 g
- moučkový cukr 60 g
- vanilkový cukr 10 g
Dokončení
- barevné zdobení (cukrové ) 1 balení
Postup přípravy
- Připravte si 3 archy pečicího papíru. Na každý nakreslete 2 kruhy o průměru 18 cm a nechte mezi nimi alespoň 4 cm rozestupy.
- Vejce s oběma cukry našlehejte do husté nadýchané pěny a hmotu rozdělte na šest stejných dílů. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Obsah první misky obarvěte nažluto, pečlivě rozmíchejte barvu pomocí gumové stěrky, ale nemíchejte příliš, aby směs neklesla. Přes jemný cedník prosejte 1/6 mouky a opatrně, ale pečlivě promíchejte. Těsto rozetřete na pečicí papír do předkresleného kruhu, aby ho 1 cm přesahovalo.
- Stejným způsobem připravte zbylá těsta – pěnu v druhé misce obarvěte naoranžovo (žlutá + červená), třetí načerveno, čtvrtou nafialovo (červená + modrá), pátou namodro a šestou nazeleno. Korpusy okamžitě (a postupně) upečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 7 minut. Zda je piškot upečený, zjistíte tak, že na něj jemně zatlačíte prstem a piškot se rychle vrátí.
- Vyjměte je, posypte sítkem moučkovým cukrem, zakryjte pečicím papírem, obraťte a pečicí papír s předkreslenými kruhy sloupněte. Korpusy nechte vychladnout.
- Pomocí okruží z dortové formy o průměru 18 cm naznačte na upečených plátech kruhy a ostrým nožem je vykrojte.
- Máslo s oběma cukry šlehejte na vyšší otáčky 5 minut, až zesvětlá. Snižte otáčky a postupně zašlehávejte krémový sýr.
- Na tác položte okruží z dortové formy o průměru 18 cm a boky vyložte dortovou páskou. Na dno položte fialový plát, pomažte ho asi 1/7 krému, přitlačte navrch modrý plát, pomažte ho krémem a stejným způsobem pokračujte zeleným, žlutým, oranžovým a červeným korpusem. Vršek dortu potřete krémem. Sejměte okruží a pásku a zbylým krémem pomažte i boky dortu. Nechte odležet alespoň 6 hodin v chladu a před podáváním ho ozdobte cukrovým zdobením.
PRIMA TIP: Těsto rozdělíte na šest stejných dílů jednoduchým způsobem. Zvažte prázdnou mísu, ve které našleháte vejce s oběma cukry do husté hladké pěny a mísu opět zvažte. Odečtěte od ní původní váhu, vydělte výsledek šesti a navažte těsto do misek.