Suroviny
- loupaná rajčata 900 g
- mrkev (střední ) 2 ks
- červená paprika 3 ks
- cibule 3 ks
- cuketa 1 ks
- lilek 1 ks
- česnek 3 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 50 g
- rajský protlak 3 lžíce
- červené chilli papričky 1 ks
- jablečný ocet 80 ml
- mletá sladká paprika
- cukr
- hořčičné semínko
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Rajčata spařte 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchlaďte ve vodě s ledem a můžete je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Přidejte protlak. Nastrouhejte mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidejte do hrnce.
- Zeleninu duste na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidejte všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidejte jablečný ocet a duste 40 minut nebo až se zelenina rozdusí a pěkně spojí.
- Horkou zeleninu můžete přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.
PRIMA TIP: Pro přípravu receptu doporučujeme jablečný ocet s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.