Regionální potravina

Domácí zeleninová omáčka s jablečným octem

Moje hodnocení
6x

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet.

1 porce
90 minut

Postup přípravy

  1. Rajčata spařte 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchlaďte ve vodě s ledem a můžete je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Přidejte protlak. Nastrouhejte mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidejte do hrnce.
  2. Zeleninu duste na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidejte všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidejte jablečný ocet a duste 40 minut nebo až se zelenina rozdusí a pěkně spojí.
  3. Horkou zeleninu můžete přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.

PRIMA TIP: Pro přípravu receptu doporučujeme jablečný ocet s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty