Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čočková vyprošťovací polévka s norimberskou klobáskou
Suroviny (6 porcí)
- červená čočka 200 g
- Vývar 1,2 litru
- bílé norimberské klobásky 9 ks
- nakládané bílé zelí 160 g
- lák z nakládaného zelí 6 lžic
- velká žlutá cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- Slanina 50 g
- řapíkatý celer (lze vynechat) 3 stonky
- větší brambora 1 ks
- Máslo 50 g
- Sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- Bobkový list 1 ks
- čerstvý tymián 2 snítky
- drcená sušená majoránka 2 lžičky
- drcený kmín 1 lžička
- sladká mletá paprika 1 lžička
- chilli paprička podle chuti
Postup
- Postavte vývar na plotýnku a nechte ho ohřívat. Oloupejte cibuli, česnek, bramboru a vypouklou stranu řapíkatého celeru. Nakrájejte cibuli nadrobno, zbytek zeleniny a slaninu na malé kostičky. Rozpusťte většinu másla v hrnci s nepřilnavým povrchem a orestujte slaninu, cibuli, brambory i celer. Prolisujte česnek a krátce ho opečte. Hlídejte, ať se nezačne připalovat a nezhořkne.
- Poté zalijte obsah hrnce horkým vývarem. Přiveďte k varu. Přeberte čočku, přisypte ji do hrnce a nechte asi 10–13 minut vařit. Rozmixujte polévku ponorným mixérem a vraťte ji na plotýnku.
- Zelí překrájejte na 1–2 cm dlouhé kousky. Přidejte ho do polévky i se dvěma lžícemi nálevu. Přidejte všechno koření a nechte ještě aspoň 15 minut provařovat, zkrátka dokud zelí nebude měkké.
- Klobásky pokrájejte na centimetrové válečky a na minimu másla je osmahněte dohněda vedle na pánvičce. Přidejte je do hrnce i s výpekem. Pár minut ještě vařte, ochutnávejte a dolaďujte. Pamatujte, že zítra z toho má být polévka, co vás postaví na nohy. Takže nezapomeňte na chilli.
Menu podle Koko – kuchařka plná videí
Veronika Koko Kokešová
Veronika Kokešová, známá coby blogerka a moderátorka Koko, představuje svou první kuchařskou knihu, která obsahuje kapitoly reprezentující konkrétní sezonu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, menu houbové, myslivecké, bezmasé či rozkvetlé. A proč je Menu podle Koko – kuchařka plná videí? Každý recept obsahuje QR kód, díky němuž si můžete přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář.
Videa se od října 2014 postupně spouštějí nejen na blogu, ale také pod názvem Menu podle Koko na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezoně.
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz