Najděte si recept
Na co máte chuť?

Brokolicové zapékanky s rajčaty
Suroviny (6 porcí)
- Cibule 1 ks
- Olivový olej 3 lžíce
- růžičky brokolice 200 g
- kešu ořechy (mohou být i předem namočené) 100 g
- Česnek 2 stroužky
- lahůdkové droždí 1 lžička
- sušené oregáno 1 lžička
- čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano...) 1 hrst
- rajčata 3 ks
- sušené chilli vločky podle chuti
- mořská sůl
- pečivo (celozrnné rohlíky, bagetky nebo housky)
Postup
- Cibuli nakrájejte najemno, osmažte v hrnci na oleji dorůžova a zalijte 300 ml vody, vložte očištěnou a nahrubo pokrájenou brokolici. Přiveďte k varu a vařte zhruba 3 minuty a odstavte.
- Vsypte kešu, česnek, sůl, droždí, oregano a rozmixujte tyčovým mixérem. Nechte vychladnout. Vsypte najemno nasekanou bazalku nebo jiné čerstvé bylinky.
- Pečivo nakrájejte, namažte brokolicovou směsí, posypte drcenými chilli lupínky a poklaďte plátky rajčat, která můžete potřít olejem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 15–20 minut. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
PRIMA TIP: Namočíte-li kešu 1–2 hodiny předem do vody, budou ořechy měkčí a lépe se budou zpracovávat. Docílíte tak i celkově jemnější chuti.
Brokolicové zapékanky s rajčaty , Foto: Petr Klíma
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.
Dalsí skvělé tipy, co podniknout s nákupem z farmářského trhu, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji: